Trwa ładowanie...

Dzięki temu żyją ponad 100 lat. Chronią przed cukrzycą, rakiem, nadciśnieniem

Avatar placeholder
06.02.2024 18:28
Fioletowe warzywo sekretem długowieczności
Fioletowe warzywo sekretem długowieczności (Getty Images)

Fioletowe ziemniaki z pewnością przyciągają uwagę w sklepowej alejce z warzywami. Warto na nie zwrócić uwagę nie tylko ze względu na osobliwą barwę, ale także ze względu na szereg korzyści zdrowotnych, które płyną z ich spożywania.

spis treści

1. Sekret stulatków

Fioletowe bataty to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Naukowcy uważają je za sekret długowieczności mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa. To właśnie tam można znaleźć najwięcej stulatków.

Okinawa uznawana jest za jedną z tzw. niebieskich stref, czyli regionów, w których mieszkańcy cieszą się ponadprzeciętnym zdrowiem, doskonałą kondycją umysłową i żyją o wiele dłużej. Z badań wynika, że zdrowie i długowieczność mieszkańców tych obszarów przede wszystkim wynika z diety.

Co ciekawe, osoby zamieszkujące Okinawę chętnie sięgają po fioletowe ziemniaki. Bez wątpienia warzywa te urozmaicą każde danie i dodadzą kolorów na talerzu. Przede wszystkim wprowadzenie ich do jadłospisu wiąże się z mnóstwem zalet zdrowotnych.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Fioletowe ziemniaki to doskonała alternatywa dla tych żółtych
Fioletowe ziemniaki to doskonała alternatywa dla tych żółtych (Pixabay)

2. Samo zdrowie w fioletowych batatach

Fioletowe bataty mają zawartość składników odżywczych podobną do innych odmian, a ich smak jest nieco bardziej orzechowy. Są bardzo pożywne, zawierają spore ilości błonnika oraz potasu.

Indeks glikemiczny fioletowych ziemniaków jest nieco niższy w porównaniu do tradycyjnych odmian, wynosi 77. Wywierają jednak mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi ze względu na wysokie stężenie polifenoli roślinnych, które zmniejszają wchłanianie skrobi w jelitach.

Fioletowy kolor świadczy o tym, że w ziemniakach znajduje się mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Wysoka zawartość antocyjanów obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów.

Jedzenie fioletowych ziemniaków może korzystnie wpływać na zdrowie naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi. Częściowo wynika to z wysokiej zawartości potasu, ale przeciwutleniacze odgrywają tutaj równie ważną rolę.

Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności
Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności (Pixabay)

3. Alternatywa dla zwykłych ziemniaków

Kilka badań laboratoryjnych wykazało, że niektóre związki zawarte w fioletowych ziemniakach, w tym przeciwutleniacze, mogą pomóc w zapobieganiu lub zwalczaniu nowotworów, w tym raka okrężnicy i piersi.

Dodatkowo fioletowe bataty pomagają zwiększyć ilość błonnika w diecie. Substancja tazapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Podczas kolejnych zakupów warto rozglądać się za tym wyjątkowym warzywem. Możesz je przygotować jak zwyczajne ziemniaki, a sposób podania to kwestia preferencji.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze