Dzięki temu żyją ponad 100 lat. Chronią przed cukrzycą, rakiem, nadciśnieniem
Fioletowe ziemniaki z pewnością przyciągają uwagę w sklepowej alejce z warzywami. Warto na nie zwrócić uwagę nie tylko ze względu na osobliwą barwę, ale także ze względu na szereg korzyści zdrowotnych, które płyną z ich spożywania.
1. Sekret stulatków
Fioletowe bataty to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Naukowcy uważają je za sekret długowieczności mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa. To właśnie tam można znaleźć najwięcej stulatków.
Okinawa uznawana jest za jedną z tzw. niebieskich stref, czyli regionów, w których mieszkańcy cieszą się ponadprzeciętnym zdrowiem, doskonałą kondycją umysłową i żyją o wiele dłużej. Z badań wynika, że zdrowie i długowieczność mieszkańców tych obszarów przede wszystkim wynika z diety.
Co ciekawe, osoby zamieszkujące Okinawę chętnie sięgają po fioletowe ziemniaki. Bez wątpienia warzywa te urozmaicą każde danie i dodadzą kolorów na talerzu. Przede wszystkim wprowadzenie ich do jadłospisu wiąże się z mnóstwem zalet zdrowotnych.
2. Samo zdrowie w fioletowych batatach
Fioletowe bataty mają zawartość składników odżywczych podobną do innych odmian, a ich smak jest nieco bardziej orzechowy. Są bardzo pożywne, zawierają spore ilości błonnika oraz potasu.
Indeks glikemiczny fioletowych ziemniaków jest nieco niższy w porównaniu do tradycyjnych odmian, wynosi 77. Wywierają jednak mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi ze względu na wysokie stężenie polifenoli roślinnych, które zmniejszają wchłanianie skrobi w jelitach.
Fioletowy kolor świadczy o tym, że w ziemniakach znajduje się mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Wysoka zawartość antocyjanów obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów.
Jedzenie fioletowych ziemniaków może korzystnie wpływać na zdrowie naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi. Częściowo wynika to z wysokiej zawartości potasu, ale przeciwutleniacze odgrywają tutaj równie ważną rolę.
3. Alternatywa dla zwykłych ziemniaków
Kilka badań laboratoryjnych wykazało, że niektóre związki zawarte w fioletowych ziemniakach, w tym przeciwutleniacze, mogą pomóc w zapobieganiu lub zwalczaniu nowotworów, w tym raka okrężnicy i piersi.
Dodatkowo fioletowe bataty pomagają zwiększyć ilość błonnika w diecie. Substancja tazapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Podczas kolejnych zakupów warto rozglądać się za tym wyjątkowym warzywem. Możesz je przygotować jak zwyczajne ziemniaki, a sposób podania to kwestia preferencji.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl