Dziewanna - charakterystyka, właściwości lecznicze, przepis na nalewkę, napar
Dziewanna to zioło wywodzące się z rodziny trędownikowatych. Posiada charakterystyczne, żółte liście, które po wysuszeniu mogą posłużyć nam jako składnik leczniczego naparu lub nalewki. W składzie dziewanny występują liczne substancje prozdrowotne: związki flawonowe, saponiny, garbniki. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
1. Charakterystyka dziewanny
Dziewanna jest rośliną wywodzącą się z rodziny trędownikowatych. W warunkach naturalnych występuje w krajach o umiarkowanym klimacie (zarówno europejskich, jak i azjatyckich). To dwuletnie zioło może osiągnąć nawet do dwóch metrów wysokości. Cechą charakterystyczną rośliny są intensywnie żółte kwiaty.
Niektóre gatunki dziewanny występują również w północnej oraz wschodniej Afryce. W Polsce w stanie dzikim rosną następujące gatunki tej rośliny:
- dziewanna Chaixa,
- dziewanna firletkowa,
- dziewanna kutnerowata,
- dziewanna olimpijska,
- dziewanna drobnokwiatowa,
- dziewanna fioletowa,
- dziewanna pospolita,
- dziewanna rdzawa,
- dziewanna wielkokwiatowa,
- dziewanna rózgowata.
Spośród najczęściej uprawianych gatunków dziewanny warto wymienić: czarnomorską, zakaukaską, wiechowatą, jedwabistą stożkowatą, przygiętą, ogrodową.
2. Właściwości lecznicze dziewanny
Dziewanna posiada liczne właściwości lecznicze. W jej składzie znajdziemy między innymi:
- flawonoidy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- garbniki roślinne, działające bakteriobójczo,
- saponiny, które wykazują działanie moczopędne,
- związki śluzowe działające ochronnie oraz przeciwzapalnie,
- olejek eteryczny, wykazujący działanie odżywcze oraz regenerujące,
- kumarynę, która charakteryzuje się działaniem przeciwcukrzycowym, przeciwwrzodowym oraz przeciwbólowym.
Roślina może być stosowana przy różnych problemach zdrowotnych, takich jak: zapalenie oskrzeli, chrypa, ból gardła, kaszel, infekcje górnych dróg oddechowych, katar. Oprócz tego zwalcza następujące dolegliwości:
- kolkę jelitową,
- bóle brzucha,
- bóle żołądka,
- biegunkę,
- niestawności
- wzdęcia.
3. Przepis na nalewkę z dziewanny
Nalewka z dziewanny doskonale zwalcza infekcje układu oddechowego, takie jak ból gardła, kaszel suchy, kaszel mokry, zapalenie oskrzeli. Łagodzi również ataki astmy, stany zapalne korzonków, dolegliwości bólowe związane z reumatyzmem.
Składnikami niezbędnymi do przyrządzenia nalewki są:
- rozdrobnione kwiaty dziewanny (dwie szklanki),
- pół litra czterdziestoprocentowej wódki.
Sposób przygotowania:
Z kwiatów dziewanny pozbądź się ogonków oraz szypułek. Tak przygotowany kwiaty przełóż do szklanego naczynia, np. dużego słoika. Zalej całość czterdziestoprocentowym alkoholem, a następnie odłóż miksturę w miejsce dobrze nasłonecznione na okres trzech tygodni. Po upływie dwudziestu jeden dni należy przefiltrować nalewkę przy użyciu gazy. Po wykonaniu tej czynności przelewamy płyn do butelek.
4. Napar z dziewanny
Napar z dziewanny może być stosowany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Stanowi on naturalne lekarstwo na przeziębienia, z którymi najczęściej borykamy się w okresie zwiększonej zachorowalności. Regularne picie naparu działa również wyciszająco, uspokajająco. Pomaga zwalczyć problemy z zasypianiem.
Dwie łyżeczki suszonych kwiatów dziewanny zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem). Zaparzaj pod przykryciem przez pięć, dziesięć minut.