Dziwne, ale zdrowe. Najbardziej zaskakujące potrawy z różnych stron świata
1 z 8Ais kacang
Na deser warto skusić się na azjatycką słodycz. Czyli lody w niecodziennym wydaniu.
Ais kacang to alternatywa dla słodkich, pełnych barwników i sztucznych konserwantów deserów, ale tylko wtedy jeśli jest wykonywane z naturalnych składników.
Obecnie, kiedy kraje azjatyckie odwiedza mnóstwo turystów, przysmak nie ma już tylu właściwości zdrowotnych, gdyż często jest polewany słodkimi syropami.
Oryginalnie produkt ten jest przygotowany z pokruszonego lodu, który następnie zalewa się naturalnym sokiem owocowym, mlekiem kokosowym, posypuje się galaretką i podaje w towarzystwie kukurydzy, [czerwonej fasoli](http://fitness.wp.pl/19239,fasola-warzywo-pelne-bialka ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) oraz owoców liczi.
Można go zamówić w azjatyckich restauracjach, ale również przygotować w domu.
Niektóre rodzaje ais kacang zawierają również kawałki egzotycznego owocu o nazwie durian. Ma on zapach zgniłego mięsa, ale również szereg właściwości prozdrowotnych.
Jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, ze względu na swoje właściwości odmładzające. Znajdziesz w nim również witaminy z grupy B, mangan, cynk, wapń, żelazo fosfor oraz witaminy A i C.