5 brzydkich produktów, które są pełne wartości odżywczych
Są na świecie produkty, których wygląd może delikatnie odstraszać od spróbowania. Nie zawsze jednak wygląd świadczy o zawartości. Poznaj pięć pokarmów, które na pierwszy rzut oka są niezachęcające, ale których wartości odżywcze i nieziemski smak mogą wywrzeć na tobie ogromne wrażenie.
Zobacz także: Fryzjerka zauważyła niepokojące znamię u kobiety. Uratowała życie kobiety
Ostrygi
Ciekawe jest to, że ostrygi są używane jako afrodyzjak już od wielu lat. Oceniając ich wygląd, można stwierdzić, że pokryty śluzem mięczak jest obrzydliwy zarówno wizualnie, jak i w dotyku.
Na dodatek otworzenie ostrej, zwapniałej muszli raczej rozczarowuje, ponieważ w środku znajduje się nieporywającej urody mięczak. Ostrygi mają jednak wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Zawierają witaminę B12, C, żelazo, cynk, selen i około 16 gramów białka na porcję.
Seler
Korzeń selera nie grzeszy urodą. Oferuje za to niższą zawartość skrobi w porównaniu do białego ziemniaka.
Mimo że jego smak jest dość specyficzny, korzeń selera można stosować z powodzeniem do gotowania zimowych zup i gulaszu. Dostarczymy naszemu organizmowi w ten sposób dużych ilości witaminy B6.
Owoce noni
Na pierwszy rzut oka noni przypomina naszą rodzimą morwę białą. Jest jednak zupełnie innym owocem. Polinezyjczycy przez długi czas stosowali owoce noni jako tonik energetyczny.
Jednak badania przeprowadzone przez The National Center for Complementary and Alternative Medicine podkreślają ich właściwości takie jak: podnoszenie odporności, antyoksydacja, a nawet walka z rakiem.
Owoce durian
Owoce durian są trochę większe od pomelo, mają twardą, chropowatą skorupkę.
Kiedy ugryziesz obrany owoc, poczujesz maślaną, słodką strukturę, którą eksperci do spraw zdrowia łączą z poprawą wyglądu skóry, kondycji mięśni, komórek krwi i działania systemu nerwowego.
Marakuja
Zachwyt z pewnością nie będzie pierwszym odczuciem, kiedy zobaczysz wnętrze owocu marakui. Poczujesz zapewne zdziwienie, widząc żółto-zieloną wydzielinę. Otacza ona jednak przepyszne nasiona.
Ma aromatyczny zapach i kwaśny smak, który później przeradza się w słodycz. Ten południowo-amerykański owoc jest pełen witaminy A.
Marakuja leczy nerwicę żołądka, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Warto ją jeść podczas przeziębienia, ponieważ łagodzi objawy kaszlu i duszności.
Najlepiej spożywać marakuję przed snem, ponieważ pobudza produkcję melatoniny, która wycisza i sprawia, że jesteśmy senni.
Zobacz także: Nowy, niebezpieczny gadżet erotyczny. Lekarze ostrzegają