2 z 8Natto
Natto to japońska soja sfermentowana. Ten przysmak odstrasza przede wszystkim wyglądem. Przypomina zepsutą żywność, która nie nadaje się już do skonsumowania.
Specyficzna odmiana soi jest dostępna w wielu polskich sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością.
Najczęściej natto spożywane jest wyłącznie z dodatkiem sosu sojowego, ale dla urozmaicenia Japończycy dodają również do potrawy wodorosty czy surowe jajo.
Natto można jeść w towarzystwie musztardy lub ulubionego sosu. Smażona soja traci właściwości zdrowotne. Nasiona poddane fermentacji są kleiste i ciągnące.
Otacza je gęsty śluz, który nie wygląda apetycznie. Proces ten powoduje powstawanie witamin K oraz B2, a także cennych związków wapnia, potasu oraz żelaza.
Już w roku 1980 odkryto, że fermentacja soi przyczynia się do powstania enzymu nazwanego nattokinazą, który chroni układ krążenia.