3 z 8Surströmming
Aby spróbować tego przysmaku nie musimy wybierać się do egzotycznych krajów. Surströmming czyli kiszony śledź bałtycki, pochodzi ze Szwecji.
Odstrasza zapachem i smakiem, a wiele prób zjedzenia go przez turystów, kończyło się wymiotami lub biegunką.
Surströmming ma jednak swoich wiernych smakoszy.
Najczęściej jest jedzony w połączeniu z posiekaną cebulką, ugotowanymi ziemniakami oraz kiszonym ogórkiem i podawany w formie kanapek na cienkim chlebie.
Ale kiszony śledź, jak twierdzą Szwedzi pasuje do wszystkiego. Ryba tak przyrządzona ma konsystencję topionego serka. Śledzie mają mało kalorii. Są cennym źródłem potasu, a także kwasów tłuszczowych omega-3.
Jedzenie tych ryb zaleca się w szczególności osobom, które chcą schudnąć. Wspomagają trawienie, pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, przyspieszają [spalanie tkanki tłuszczowej](http://fitness.wp.pl/19597,naturalne-spalacze-tluszczu ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), a także usuwają toksyny.