7 z 8Krem z kasztanów
Pochodzenie tej zupy nie jest do końca znane, ale jest to przede wszystkim przysmak kuchni węgierskiej, belgijskiej oraz włoskojęzycznego kantonu w Szwajcarii.
Chociaż na polskim rynku od dawna są dostępne jadalne kasztany, to przygotowanie zupy z tego produktu, nadal jest dla wielu z nas trochę odstraszające.
W wielu krajach są uważane za bardzo ekskluzywny dodatek do dań i deserów.
Osoby, które spróbowały już jej smaku twierdzą, że smakuje jak grochówka na słodko.
Zupa krem z kasztanów to połączenie startych kasztanów, bazylii, mleka kokosowego oraz oleju truflowego. Można dodać do niej również takie warzywa jak seler czy szalotka.
Kasztany jadalne podnoszą odporność organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne oraz pomagają pozbyć się obrzęków. Są bogatym źródłem [błonnika](http://fitness.wp.pl/19476,wlasciwosci-blonnika ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), zawierają [magnez](http://fitness.wp.pl/18845,magnez-a-miesnie ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), witaminę E oraz witamin z grupy B.