6 z 8Okonomiyaki
Mówi się, że okonomiyaki to japońska pizza lub naleśnik. „Okonomi” oznacza „jedz co chcesz”, dlatego do przygotowania tego przysmaku możesz użyć wszystkiego co masz pod ręką.
Tradycyjnie na placku znajdują się krewetki, kalmary, ośmiorniczki i warzywa. Rzadziej mięso czy ser.
Gęste ciasto przygotowuje się z połączenia mąki, sosu sojowego, kapusty oraz surowego jajka. Jest puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Coś pysznego!
Mąka to źródło [węglowodanów](http://fitness.wp.pl/19181,jakie-weglowodany-jesc-na-diecie ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), jeśli chcesz żeby przysmak był jeszcze zdrowszy – wybierz tę pełnoziarnistą. Kapusta jest pełna antyoksydantów i witaminy C, która opóźnia procesy starzenia się skóry.
Owoce morza z kolei to produkt, którego nie trzeba zachwalać – doskonałe źródło kwasu foliowego oraz kwasów omega-3. Świeże warzywa z kolei dostarczą błonnika, który ułatwi trawienie.