Egzotyczna bomba witamin na zimowe dni. Polacy rzadko jedzą ten owoc

Owoc kaki zawiera moc witamin i niewiele kalorii. Choć niektórym wydaje się nieznany i zbyt egzotyczny, kaki to pyszny, słodki i uniwersalny owoc, który można dostać w coraz większej liczbie polskich sklepów.

Dlaczego warto jeść kaki?Dlaczego warto jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skąd pochodzi kaki?

Kaki (Diospyros kaki) to owoc, który od ponad 2000 lat cieszy się popularnością w Chinach, gdzie ma swoje korzenie. Obecnie uprawia się go na całym świecie w ciepłych regionach subtropikalnych, w tym w Azji, rejonie Morza Śródziemnego oraz USA.

W ostatnich latach kaki na stałe zagościło także w polskich supermarketach, szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy sezon na owoce z Europy Południowej jest w pełni. W sklepach można znaleźć także różne odmiany tej egzotycznej delicji, takie jak Sharon, Persymona czy Honigapfel.

Dlaczego warto jeść kaki?

Pomimo intensywnej słodyczy, jest to produkt o niskiej kaloryczności – jedynie około 70 kalorii na 100 gramów. To sprawia, że kaki świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska, szczególnie dla osób dbających o linię.

Żółcień pomarańczowa a zdrowie

Jednak niska kaloryczność to nie wszystko. Kaki to prawdziwa bomba witaminowa. Owoc ten jest bogaty w witaminę A, która wspiera zdrowie skóry i wzroku oraz zawiera sporą dawkę witaminy C, niezbędnej dla silnego układu odpornościowego. Do tego dochodzi błonnik, który wspomaga trawienie i antyoksydanty chroniące organizm przed wolnymi rodnikami.

Jak prawidłowo jeść kaki?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących owocu kaki jest to, czy można je jeść razem ze skórką. Tak, skórka kaki jest w pełni jadalna, pod warunkiem że owoc został wcześniej dokładnie umyty. Aby przygotować kaki do spożycia, wystarczy usunąć twardy ogonek, a następnie owoc można pokroić w plasterki lub cząstki, zupełnie jak jabłko.

Alternatywą jest jedzenie kaki łyżeczką, podobnie jak kiwi. W takim przypadku najlepiej, aby owoc był miękki i dojrzały.

Kiedy sięgać po kaki?

Kaki pojawia się na sklepowych półkach w Polsce głównie w sezonie jesienno-zimowym, od października do kwietnia. Owoce te są zbierane w Hiszpanii, Włoszech i innych krajach o cieplejszym klimacie, a następnie trafiają do naszych marketów.

To doskonały wybór na zimowe dni, kiedy warto sięgać po produkty bogate w witaminy, które wzmacniają odporność i dodają energii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Healthline
  2. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka