Egzotyczna bomba witamin na zimowe dni. Polacy rzadko jedzą ten owoc
Owoc kaki zawiera moc witamin i niewiele kalorii. Choć niektórym wydaje się nieznany i zbyt egzotyczny, kaki to pyszny, słodki i uniwersalny owoc, który można dostać w coraz większej liczbie polskich sklepów.
1. Skąd pochodzi kaki?
Kaki (Diospyros kaki) to owoc, który od ponad 2000 lat cieszy się popularnością w Chinach, gdzie ma swoje korzenie. Obecnie uprawia się go na całym świecie w ciepłych regionach subtropikalnych, w tym w Azji, rejonie Morza Śródziemnego oraz USA.
W ostatnich latach kaki na stałe zagościło także w polskich supermarketach, szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy sezon na owoce z Europy Południowej jest w pełni. W sklepach można znaleźć także różne odmiany tej egzotycznej delicji, takie jak Sharon, Persymona czy Honigapfel.
2. Dlaczego warto jeść kaki?
Pomimo intensywnej słodyczy, jest to produkt o niskiej kaloryczności – jedynie około 70 kalorii na 100 gramów. To sprawia, że kaki świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska, szczególnie dla osób dbających o linię.
Jednak niska kaloryczność to nie wszystko. Kaki to prawdziwa bomba witaminowa. Owoc ten jest bogaty w witaminę A, która wspiera zdrowie skóry i wzroku oraz zawiera sporą dawkę witaminy C, niezbędnej dla silnego układu odpornościowego. Do tego dochodzi błonnik, który wspomaga trawienie i antyoksydanty chroniące organizm przed wolnymi rodnikami.
3. Jak prawidłowo jeść kaki?
Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących owocu kaki jest to, czy można je jeść razem ze skórką. Tak, skórka kaki jest w pełni jadalna, pod warunkiem że owoc został wcześniej dokładnie umyty. Aby przygotować kaki do spożycia, wystarczy usunąć twardy ogonek, a następnie owoc można pokroić w plasterki lub cząstki, zupełnie jak jabłko.
Alternatywą jest jedzenie kaki łyżeczką, podobnie jak kiwi. W takim przypadku najlepiej, aby owoc był miękki i dojrzały.
4. Kiedy sięgać po kaki?
Kaki pojawia się na sklepowych półkach w Polsce głównie w sezonie jesienno-zimowym, od października do kwietnia. Owoce te są zbierane w Hiszpanii, Włoszech i innych krajach o cieplejszym klimacie, a następnie trafiają do naszych marketów.
To doskonały wybór na zimowe dni, kiedy warto sięgać po produkty bogate w witaminy, które wzmacniają odporność i dodają energii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl