Fasola Jasiek - wartości odżywcze i pomysły na portawy

Fasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potraw. Doskonale sprawdza się w klasycznych polskich daniach, ale można ją wykorzystać także w wielu oryginalnych przepisach. Fasola ta jest bogatym źródłem białka, a więc doskonale nadaje się do uzupełniania diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jakie właściwości ma fasola Jasiek i co można z niej zrobić?

Fasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potrawFasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potraw
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym jest fasola Jaś?

Fasola Jaś, inaczej fasola Jasiek, to odmiana białej fasoli. To roślina strączkowa o wielu właściwościach odżywczych. Jaś jest fasolą polskiego pochodzenia o średniej wielkości. Doskonale pasuje do wielu dań i przekąsek, ale może być także składnikiem ciast oraz warzywnych pasztetów.

Kalorie i wartości odżywcze w fasoli Jasiek

W 100 gramach fasoli Jaś znajduje się ok. 135 kalorii, w tym:

  • 26 g węgowodanów
  • 10 g białka
  • 1 g tłuszczu

Biała fasola po andaluzyjsku. Rodzinna porcja

Fasola Jasiek jest bogatym źródłem białka, a więc świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera także sporo roślinnych tłuszczy oraz witaminy i minerały, w tym:

  • witaminę A oraz E
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę D
  • cynk
  • magnez
  • fosfor
  • miedź
  • potas
  • mangan
  • żelazo

Dzięki zawartości wielu składników mineralnych, biała fasola stanowi idealną podstawę zdrowej, zbilansowanej diety.

Wpływ fasoli Jaś na organizm

Duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że biała fasola działa bardzo korzystnie na organizm. Przede wszystkim wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu nie podjadamy w ciągu dnia.

Fasola Jasiek chroni organizm przed nadciśnieniem, a dodatkowo zapobiega tworzeniu się komórek rakowych. Niestety, jej spożywanie w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na układ trawienny. Fasola jest warzywem ciężkostrawnym, przez co często bywa przyczyną występowania gazów, bólu żołądka, wzdęć oraz zaparć.

Z tego powodu po fasolę nie powinny zbyt często sięgać osoby z kłopotami trawiennymi, seniorzy, a także kobiety w ciąży i okresie laktacji.

Co zrobić z fasoli Jaś?

Fasola Jasiek sprawdzi się idealnie do przygotowania takich potraw, jak:

  • fasolka po bretońsku
  • pasztet z fasoli
  • zupa fasolowa
  • burrito
  • fit brownie z fasoli
  • wegański smalec

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka