Trwa ładowanie...

Fatalne połączenie. Tak stracisz wszystkie najcenniejsze właściwości

Avatar placeholder
09.04.2024 12:47
Jakich warzyw lepiej ze sobą nie łączyć?
Jakich warzyw lepiej ze sobą nie łączyć? (Getty Images)

Bez warzyw ani rusz. To niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety, który dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Ważne jest jednak, z czym je komponujemy, bo pewne połączenia mogą sprawić, że warzywa stracą swoje cenne właściwości.

spis treści

1. Warzywa, których lepiej nie łączyć

Znaczenie mają nie tylko poszczególne składniki, które lądują na naszym talerzu, ale także sposób, w jaki je łączymy. Pewne produkty w towarzystwie innych mogą stracić swoje zdrowotne właściwości, a nawet nam zaszkodzić.

Tak jest w przypadku warzyw. Choć połączenie ogórka z pomidorem jest szalenie popularne, lepiej go unikać. Wszystko dlatego, że askorbinaza zawarta w soku z ogórków rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach.

Złym pomysłem jest też łączenie ogórka z papryką i natką pietruszki. Po raz kolejny winna jest askorbinaza. Ogólnie nie zaleca się spożywania ogórków w towarzystwie warzyw bogatych w witaminę C.

Zobacz film: "Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie"

Lepiej też zrezygnować z łączenia owoców morza lub ryb z brokułami, kapustą i brukselką, gdyż w ten sposób przyswajanie jodu zostaje ograniczone.

2. Przeciwnowotworowy duet

Warzywa są niezwykle ważną częścią jadłospisu, nie tylko oferują bogactwo składników odżywczych, ale też korzystnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają rozwojowi wielu chorób.

Jak więc łączyć produkty, by czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych? Idealna para to brokuły z pomidorami. Sulforafan zawarty w tych pierwszych doskonałe współdziała z likopenem, którego jest pełno w pomidorach.

Obydwa składniki mają przeciwnowotworowe właściwości, a ich dobroczynny wpływ możesz dodatkowo wzmocnić odrobiną pieprzu oraz kurkumy, które są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami.

Kurkumina w połączeniu z piperyną to prawdziwy antyrakowy mocarz. Pieprz zwiększa wchłanianie dobroczynnych substancji z kurkumy nawet o 1000 razy, więc zdecydowanie warto pomyśleć o wprowadzeniu tych produktów do naszego menu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze