Trwa ładowanie...

FDA ostrzega: nie kupuj pod żadnym pozorem. Oto co zdradza opakowanie z mrożoną rybą

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 12.11.2021 11:46
Jak rozpoznać świeżą mrożonkę?
Jak rozpoznać świeżą mrożonkę? (Getty Images)

Większość z nas jest przekonana, że jedzenie ryb sprzyja zdrowiu. Faktycznie, pod warunkiem, że wiesz, po jaką rybę i w jakiej postaci sięgnąć. A jeśli zazwyczaj wybierasz ryby mrożone, to miej się na baczności.

spis treści

1. Opakowanie zdradza prawdę o produkcie

Gdy myślimy o rybie, to często przed oczami stają nam mrożone filety – oczyszczone, pozbawione ości, świeże dzięki przetrzymywaniu w niskiej temperaturze. Okazuje się jednak, że zanim sięgniemy po opakowanie mrożonej ryby, warto przyjrzeć mu się dokładnie.

Jeśli na opakowaniu znajdują się kryształki lodu, lepiej nie kupować mrożonki
Jeśli na opakowaniu znajdują się kryształki lodu, lepiej nie kupować mrożonki (Getty Images)
Zobacz film: "Tak oszukują na mrożonych rybach"

I bynajmniej nie chodzi o skład paluszków rybnych czy procentową zawartość glazury, która zazwyczaj pokazuje, ile ryby pozostanie nam po rozmrożeniu.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ostrzega, by nie sięgać po rybę, jeśli na opakowaniu mrożonki dostrzeżemy... kryształki lodu. Dlaczego?

Mogą one ujawniać błędy w przechowywaniu produktu – np. wskazywać na zmiany temperatury wynikające z rozmrożenia i ponownego zamrożenia ryby. Niewykluczone również, że opakowanie pokryte kryształkami lodu ujawnia gorzką prawdę na temat czasu, jaki ryba spędziła w sklepie.

Takich ryb lepiej unikać, bo poza tym, że mogą mieć niewiele wartości odżywczych, narażamy się na zatrucie pokarmowe.

2. Na to również zwróć uwagę

Co jeszcze może sugerować, że lepiej nie wkładać mrożonki do sklepowego wózka? FDA ma kilka wskazówek:

  • rozdarte, zgniecione, pomięte opakowanie – grozi przedostaniem się bakterii do opakowania z produktem, ale może też wskazywać na zmiany temperatur, jakim uległa paczka z paluszkami rybnymi czy owocami morza,
  • brak odpowiedniej struktury mięsa – jeśli kawałki ryby są miękkie, znaczy to, że zaczęła się rozmrażać. W błyskawicznym tempie mogą namnażać się bakterie, a spożycie takiej ryby może nieść za sobą ryzyko poważnych konsekwencji zdrowotnych,
  • ryba bez opakowania – w dużych marketach mrożone filety ryb sprzedawane są niekiedy luzem, bez żadnego opakowania. Takich ryb także lepiej unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze