5 z 6Produkcja fety
Fetę produkuje się z mleka owczego, koziego lub z połączenia tych dwóch. Jest lekkostrawna, zdecydowanie mniej alergenna oraz nie wywołuje stanów zapalnych tak, jak w przypadku serów produkowanych z mleka krowiego. To doskonała alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy.
Pamiętajmy jednak, że feta jest źródłem sodu i tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze mogą jednak spowodować niepożądane efekty. Fetę miejmy więc w swojej lodówce, ale nie sięgajmy po nią codziennie. Najlepiej jest spożywać ją w formie nieprzetworzonej, surowej.
Grecja już od 1997 roku chroni swój przysmak statusem PDO. Receptura fety jest więc zastrzeżona. Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to niestety podróbki, produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnej fety. Są łagodniejsze w smaku. Na półkach znajdziemy jednak także te oryginalne - z mleka owczego lub koziego, które dostarczają importerzy. Są one o kilka złotych droższe.