Filety z karmazyna z sosem pietruszkowym
Doskonała alternatywa dla tradycyjne smażonej ryby. Karmazyn duszony w bulionie i ziołach to posiłek lekki i jednocześnie bogaty w proteiny. Najnowsze badania wskazują na pozytywną rolę białka w procesie odchudzania poprzez stymulowanie spalania tkanki tłuszczowej oraz sygnalizowanie uczucia nasycenia po posiłku. Dodatkowo ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3 mających zasadnicze znaczenie w profilaktyce chorób związanych z układem krążenia.
W tym artykule:
Składniki
- 2 szklanki bulionu rybnego
- 2 filety z karmazyna,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 4 ziarna kardamonu,
- szczypta soli.
Sos
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- szklanka bulionu rybnego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- świeżo zmielony pieprz, sól.
Sposób przygotowania
Wlać bulion do rondla. Dodać rozmaryn, tymianek i kardamon, lekko posolić i podgrzać do wrzenia. Ułożyć w rondlu filety skórą do góry. Dusić przez 5-6 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Obrócić filety i dusić jeszcze 4-5 minut. Wyjąć filety z rondla. Przecedzić bulion. Sos: Na patelni rozpuścić masło i wsypać powoli mąkę, cały czas mieszając. Gdy zasmażka się lekko zrumieni, wlać powoli gorący bulion. Mieszać, aż znikną grudki. Posolić i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, dodać natkę i sok z cytryny. Przyprawić pieprzem i polać sosem filety.
Komentarz
Karmazyn jako ryba atlantycka dostarcza cennego jodu. Posiłek pełen, białka, jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych stabilizuje wagę ciała, poprawia stan włosów i paznokci, wzmacnia zęby, obniża zły cholesterol, chroni przed chorobami tarczycy i działa uspokajająco na układ nerwowy. Jedz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.