Fit pączki dla osób, które unikają glutenu
Pączek to przysmak wykonany z mąki i smażony w głębokim tłuszczu. To sprawia, że osoby, które są na diecie odmawiają sobie tego frykasu. Ci, którzy unikają glutenu również nie powinni jeść zwykłych pączków. Wystarczy jednak prosty trick, aby móc w pełni celebrować tłusty czwartek.
Zobacz, jak przygotować fit pączki dla osób, które unikają glutenu. Tradycyjny pączek to przysmak wykonany z mąki, smażony w głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu. W środku znajdziemy zazwyczaj słodką marmoladę, dżem lub konfiturę, a wierzch oblany jest słodkim, lepkim lukrem.
To sprawia, że wiele osób będących na diecie odmawia sobie tego frykasu. Dotychczas z celebrowania tradycji tłustego czwartku często rezygnowały osoby cierpiące na cukrzycę, celiakię, nietolerancję glutenu oraz te, które dbają o swoją sylwetkę. Dla nich jednak mamy przepisy na pączki równie pyszne, ale za to o wiele zdrowsze.
Pączki dla bezglutenowców. Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, powinny wybrać odpowiednią mąkę. Doskonale sprawdzi się mąka kukurydziana, jaglana, ryżowa, a także popularne wśród bezglutenowców specjalne miksy dozwolonych w ich diecie mąk.
Jeżeli mamy ochotę na trochę bardziej egzotyczny smak, postawmy na pączki bananowe. Do ich przygotowania potrzebujemy: dwa banany, jedno jajko, 50 gramów mąki kukurydzianej, pół łyżeczki skórki z cytryny, jedną łyżeczkę świeżego imbiru, dwie łyżeczki soku z cytryny, jedną łyżkę rumu, olej do smażenia.
Wystarczy utrzeć banany, dodać sok z cytryny, żółtko, starty imbir, skórkę cytrynową, rum i mąkę i wszystko wymieszać, a po chwili dodać drożdże. W osobnej misce ubić białka i delikatnie połączyć z masą. Następnie rozgrzać mocno tłuszcz i łyżką nakładac ciasto do smażenia. Po wyjęciu pączki odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.