Foie gras (pasztet strasburski) - kalorie i wartości odżywcze, kontrowersje
Foie gras (pasztet strasburski) to produkt, składający się ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Wyrób stanowi tradycyjną, świąteczną potrawę we Francji, jest uznawany za jedną z najdroższych i najbardziej wykwintnych potraw na świecie. Dlaczego proces produkcji foie gras budzi ogromne kontrowersje?
W tym artykule:
Co to jest foie gras?
Foie gras (pasztet strasburski) to wyrób, przypominający pasztet, produkowany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Do foie gras wykorzystuje się jedynie niektóre gatunki, takie jak kaczka mulard i piżmowa, gęś landes oraz tuluska.
Pasztet stanowi jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, serwowanej w czasie świąt, a także jedną z najdroższych i najbardziej wykwintnych dań na świecie.
Zwykle foie gras kroi się w plastry i podsmaża na tłuszczu lub serwuje na zimno - w zwartym bloku lub w formie musu w słoiczku. Wyrób ma trudną do opisania konsystencję, a także delikatny i lekko orzechowy smak, zupełnie odbiegający od pasztetów, znanych w Polsce.
Foie gras wywodzi się ze starożytnego Egiptu, wówczas zauważono, że podroby z utuczonych ptaków zachwycają smakiem. Zaczęto podawać gęsiom większe ilości pożywienia, składającego się z fig, daktyli i rozmiękniętego chleba. Obecnie proces produkcji pasztetu strasburskiego budzi wiele kontrowersji i okupiony jest dużą dawką cierpienia zwierząt.
Kalorie i wartości odżywcze foie gras
Foie gras w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 600 kcal,
- białko - 5,94 g,
- węglowodany - 1,41 g,
- w tym cukry - 1,14 g,
- błonnik - 0 g,
- tłuszcze - 63,4 g,
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 28,1 g,
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 0 g,
- w tym wielonienasycone kways tłuszczowe - 0 g,
- wapń - 10 mg,
- żelazo - 6,4 mg,
- chlorek sodu - 0,52 mg.
Kontrowersyjna produkcja foie gras
Pasztet strasburski tworzony jest z gęsich i kaczych wątróbek. Ptaki określonych gatunków muszą wcześniej zostać utuczone, by ich podroby zyskały lepszy smak.
Proces ten przebiega w kilku etapach. Początkowo młode kaczki i gęsi jedzą samodzielnie, by na ponad dwa tygodnie przed ubojem doszło do nagłego zwiększenia dawki paszy i karmienia ich dwa razy dziennie za pomocą metalowej sondy, aplikowanej wprost do gardła.
W efekcie ptaki cierpią na stany zapalne, a także uszkodzenia dzioba lub przełyku. Doświadczają przewlekłych biegunek i problemów z oddychaniem. Przerośnięta wątroba negatywnie wpływa na ich stan zdrowia, często prowadząc do śmierci.
Kaczki i gęsi tuż przed planowanym ubojem muszą spożywać 1-2 kg paszy w ciągu dnia, co znacząco przekracza ich zapotrzebowanie. Foie gras produkowane jest z chorej, stłuszczonej wątroby, otrzymywanej z ptaków przetrzymywanych w ciasnych klatkach.
W wielu krajach przymusowe tuczenie zwierząt na foie gras zostało zakazane, w Europie zakaz obowiązuje w Polsce, Czechach, Danii, Finlandii, Holandii, Irlandii, Niemczech, Luksemburgu, części Austrii, w Szwajcarii, Szwecji, Wielkiej Brytanii i we Włoszech.
Obecnie niehumanitarna produkcja pasztetu odbywa się w Bułgarii, Hiszpanii, Francji, w Chinach i na Węgrzech. Francja rok rocznie odpowiada za prawie 80% produkcji pasztetu strasburskiego.
Cena foie gras zaczyna się od 130-150 zł za sto gramów produktu. Pomimo kontrowersji wokół procesu produkcji pasztet po dziś dzień uznawany jest za jedną z najbardziej luksusowych przekąsek.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.