Fondue z dyni
Prawdziwe, klasyczne fondue pochodzi z Francji i zawiera specjalną mieszankę sera i wina. Ta wersja fondue polega na zmieszaniu miąższu dyni i sera.
Składniki:
- 1 ugotowana w całości dynia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 180 g startego sera szwajcarskiego,
- 60 g sera mozzarella,
- 4 kromki świeżej bagietki,
- 1 łyżka śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- tosty z chleba.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 241,53 kcal |
Białko | 12,26 g |
Węglowodany | 10,8 g |
Tłuszcze | 14,56 g |
Błonnik | 5,02 g |
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do maksimum. Ostrym nożem odetnij sam czubek dyni i z pomocą noża i łyżki wyjmij miąższ ze środka do przygotowanej miseczki. Usuń jak najwięcej pestek. Na patelni rozgrzej olej, po czym wrzuć posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, wlej wszystko na dno dyni. Kawałki bagietki pokrój w kosteczkę i wrzuć na czosnek. Na tę warstwę wrzuć oba rodzaje sera. Teraz dodaj wyjęty wcześniej miąższ dyni. Do małej miseczki nalej śmietanę i złącz ją ze wszystkimi przyprawami, wymieszaj i dodaj jako ostatnią warstwę w dyni. Przykryj warzywo odkrojonym czubkiem i wstaw do piekarnika na co najmniej 45 minut. Po tym czasie wyjmij, otwórz dyniową pokrywę i wymieszaj zawartość. Maczaj w mieszance przygotowane tosty.
Komentarz:
Ze względu na właściwości dyni, która obfituje w wodę i błonnik oraz jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza czy magnezu, warzywne fondue staje się pyszną, zdrową przekąską.