Trwa ładowanie...

Frappe - historia, przepis, z czym podawać, kalorie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 07.12.2021 16:47
Frappe
Frappe (Adobe Stock)

Frappe to mrożony napój kawowy przyrządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka oraz kostek lodu. Cieszy się ogromną popularnością, z tego powodu serwowany jest w kawiarniach, restauracjach, a także innych lokalach gastronomicznych na całym świecie. Jak się robi kawę frappe? Ile kalorii znajduje się w 100 gramach tego napoju?

spis treści

1. Historia frappe

Frappe jest mrożonym napojem kawowym, wynalezionym w drodze eksperymentu przez Dimitrisa Vakondiosa, pochodzącego z Grecji przedstawiciela firmy Nestlè. Bazowe składniki frappe to:

Zobacz film: "Jaka kawa na jaką porę dnia?"

W 1957 roku Dimitris Vakondios uczestniczył w Międzynarodowych Targach w Salonikach, gdzie prezentował czekoladowy napój dla dzieci. W trakcie przerwy udał się na kawę.

Niemożność przyrządzenia wrzątku sprawiła, że przedstawiciel zalał kawę rozpuszczalną z dodatkiem cukru i mleka zimną wodą. Całość wymieszał przy użyciu shakera. Kilka minut później Dmitris zdał sobie sprawę, że stworzył coś wyjątkowego.

Kampanie reklamowe marki Nestlè, prowadzone w latach osiemdziesiątych, niewątpliwie przyczyniły się do spopularyzowania napoju kawowego nie tylko w Grecji, ale i na całym świecie.

Zobacz także:

2. Przepis na frappe

Przepis na frappe jest niezwykle łatwy. Do samodzielnego przyrządzenia tego mrożonego napoju kawowego potrzebne są następującego składniki:

  • kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
  • cukier trzcinowy (2 łyżeczki)
  • mleko (200 mililitrów)
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera umieść 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli takiego nie masz, użyj tradycyjnego cukru białego).

Dodaj niewielką ilość mleka do kawy oraz cukru. Całość blenduj do momentu powstania gładkiej pianki.

W kolejnym kroku do piany dodaj kostki lodu oraz mleko. Ponownie włącz blender i zmiksuj napój kawowy. Frappe podawaj w wysokiej, przezroczystej szklance o pojemności 300 mililitrów.

3. Z czym podawać frappe?

Frappe możemy podawać w wersji tradycyjnej lub urozmaiconej. Alternatywą dla mleka krowiego w kawie może być mleko bez laktozy, cukier z kolei możemy zastąpić słodzikiem, stewią, miodem lub ksylitolem. Niecodziennym rozwiązaniem może być również dodanie do frappe mleka kokosowego, migdałowego bądź sojowego.

Miłośnikom słodkiej kawy z pewnością przypadnie do gustu frappe z dodatkiem bitej śmietany, cynamonu oraz słonego karmelu. Napój smakuje równie obłędnie z syropem czekoladowym, waniliowym, orzechowym, migdałowym bądź marcepanowym.

Dodatkowo, smak kawy możemy urozmaicić ulubionymi lodami np. czekoladowymi, śmietankowymi czy oreo.

4. Ile kalorii ma frappe?

Frappe, czyli mrożony napój na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka oraz cukru, w 100 gramach posiada wartość kaloryczną 113 kcal.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze