Frittata – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Frittata to włoskie danie na bazie jajek, podobne do omletu i quiche bez spodu, które doskonale smakuje zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. Klasyczna i najprostsza frittata zawiera zaledwie kilka składników. Ponieważ jednak przepis jest otwarty, zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków. Jak zrobić frittatę? Czy jest zdrowa i kaloryczna?

Frittata to danie pochodzące z Włoch.Frittata to danie pochodzące z Włoch.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest frittata?

Frittata w podstawowej, oryginalnej wersji ma niewiele składników. To jajka, parmezan, ser pecorino, oliwa i przyprawy. Nazwa potrawy, jak i ona, pochodzi z Włoch, od włoskiego frittare, czyli smażyć.

Niezmienną bazą frittaty są jajka. Ponieważ jednak przepis na nią jest uniwersalny i otwarty, dodatki można komponować wedle uznania, eksperymentując i poszukując swoich smaków. Doskonale sprawdzą się warzywa, wędlina, oliwki, zioła i przyprawy. W wielu przepisach pojawia się również śmietana czy mąka.

Frittata jest doskonała na śniadanie i kolację, ale i lekki obiad. Serwuje się ją na ciepło, ale również na zimno, na przykład pociętą w kwadraciki (to super pomysł na imprezę czy lunchbox).

Frittata fit z patelni

Frittatę można smażyć, ale i piec. Aby zrobić danie z patelni, trzeba przygotować:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • dodatki wedle uznania. To np: szpinak, szynka, salami, szczypiorek, papryka, por, pomidorki koktajlowe, wędzony łosoś lub pstrąg, ser żółty, mozzarella, feta i inne sery, kukurydza, kiełki, szpinak, jarmuż, groszek, szparagi, dymka, fasolka szparagowa, brokuły, cukinia, buraki, a nawet gotowane ziemniaki (to hiszpańska tortilla),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć),
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia (lub olej i masło).

Przygotowane dodatki pokrój w drobną kostkę. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Do żółtka dodaj mleko, pokrojone dodatki i proszek do pieczenia, a także pieprz i sól. Wymieszaj.

Na rozgrzany na patelni olej wylej przygotowaną masę, przykryj ją pokrywką i smaż, aż się zetnie. Delikatnie i ostrożnie przewróć frittatę na drugą stronę (na przykład posługując się dwoma drewnianymi łopatkami kuchennymi).

Frittata warzywna z piekarnika

Frittatę można także upiec. Wówczas nie trzeba się martwić o to, jak ją przewrócić na drugą stronę podczas smażenia. Poza tym poddana obróbce termicznej w taki sposób staje się bardziej puszysta i lekka.

By przygotować frittatę z piekarnika, niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna przeznaczona do zapiekania w piekarniku (nie może mieć żadnych plastikowych elementów).

Frittata z warzywami – szpinakiem, czosnkiem i pieczarkami wymaga przygotowania takich składników jak:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • szpinak baby,
  • kilka pieczarek,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • masło do posmarowania formy, oliwa do przesmażenia dodatków.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, a naczynie do pieczenie wysmaruj masłem. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj 2 łyżki mleka, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.

Na małej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, podsmaż kilka pokrojonych pieczarek, garść świeżych liści szpinaku baby i rozdrobniony czosnek. Pokojone dodatki dodaj do jajek, wymieszaj i wlej do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Kalorie i wartości odżywcze frittaty

Ponieważ nie ma jednego przepisu na frittatę, jej wartość odżywcza i energetyczna zależy od użytych do jej przygotowania składników. Jeśli chodzi o walory frittaty, obecność jej bazowego składnika, czyli jajek sprawia, że jest to posiłek pożywny i pełnowartościowy.

Ma to związek z tym, że jaja są źródłem białka, witamin (witaminy: A, E, D i K oraz witaminy z grupy B) i składników mineralnych (fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen). Zawarte są w nich także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g.

Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. A kaloryczność frittaty? Przyjmuje się, że jedno jajko średniej wielkości zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko).

Ponieważ z pozostałych składników pochodzą nie tylko wartości odżywcze, ale i energetyczne, dbając o linię warto dobierać je rozważnie. Oczywiste bowiem jest, że frittata z cukinią, frittata z pomidorami czy frittata ze szparagami będzie mniej kaloryczna niż frittata z makaronem, frittata z szynką i boczkiem czy frittata naszpikowana serem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka