Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang (618-907). W tym czasie wykrawane warzywa i owoce zdobiły już nie tylko cesarskie stoły, ale też stoły średniej warstwy społeczeństwa. Wielki przełom w dekorowaniu potraw nastąpił jednak obecnie. Wraz z rozwojem turystyki zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji wschodnich na Zachodzie.

Garnirowanie potrawGarnirowanie potraw

Ozdabianie potraw

Sztuka dekorowania potraw i naczyń, na których są one podawane, to z języka francuskiego garnirowanie (fr. garnir – ozdabiać). Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku. Ładnie ozdobiona potrawa lub udekorowany półmisek podnoszą smak dania. Nawet prosto udekorowany posiłek zyskuje na wyglądzie i smaku. Garnirowanie polega na pobudzaniu trzech zmysłów człowieka: wzroku, smaku i węchu. Umiejętne dekorowanie potraw to klucz do efektywnej aranżacji dań nie tylko w wykwintnych restauracjach, ale i w domach. Niebanalne ozdabianie potraw nie musi być domeną wyłącznie profesjonalnych kucharzy. Mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców, można samemu wyczarować prawdziwe cuda.

Akcesoria do garnirowania

Sztuka dekorowania potraw jest niezwykle atrakcyjna i stosunkowo łatwa do nauczenia się. Podstawowe narzędzia potrzebne do garnirowania to noże, trochę większe i małe, o różnych kształtach ostrzy, a także nożyczki. W sprzedaży są również specjalne zestawy do modelowania warzyw i owoców, które przypominają dłutka o różnych kształtach końcówek. Można również kupić pełne zestawy profesjonalne, zawierające nóż kuchenny, obrotowy, karbowany, kołyskowy, nóż do pomidorów, do filetowania, jarzyniak, obierak, wycinak, strugacz do masła, łopatkę, szatkownicę do jarzyn i specjalny nóż do usuwania gniazd nasiennych.

Przydatne są też przyrządy do robienia spirali z ogórka i rzodkwi, dekoracyjnego rowkowania skórki, nożyki do cytrusów, łyżeczki do wydrążania kulek, foremki do wykrawania kanapek i koreczków, specjalne noże faliste, krajacze do jajek i temperówki do warzyw. Dekoracje z owoców i warzyw można wykonywać w prosty sposób, odpowiednio nacinając produkty, łącząc je ze sobą i splatając. Stąd do robienia dekoracji przydatne są wykałaczki, patyczki do szaszłyków i gumki-recepturki.

Najczęściej używane produkty do garnirowania

Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchew, rzodkiewka, pomidory, kolorowa papryka, pietruszka, ogórki, kalafior, cebula i por. Jednak w zależności od pomysłowości wykonawcy, można stosować wiele innych warzyw. Kulinarne dzieło można wykończyć sałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, listkami bazylii czy melisy. Warto pamiętać także o możliwości wymyślnego podania serwowanych dań. Weźmy choćby tradycyjną zupę, którą można przykryć osłonką z ciasta chlebowego. Ponadto, w miejsce makaronu można przygotować kluski własnej roboty. Ryż warto przyrządzić w kilku kolorach.

Najbardziej popularnymi rodzajami dekoracji są wszelkiego rodzaju kwiatki, różyczki i gwiazdki, sporządzone z ogórków, pomidorów, rzodkwi i marchwi. Ozdoby te wykonuje się poprzez nacięcie jarzyn specjalnym, niewielkim nożykiem. Najzwyklejsza nawet przekąska nabierze świeżego charakteru dzięki niewielkiemu kwiatkowi z rzodkwi. A wbrew pozorom przyrządzenie takiej dekoracji nie zajmuje wiele czasu – wystarczy delikatnie naciąć warzywo w kratkę i lekko rozdzielić. Tymczasem obieraczka pomoże nam stworzyć płatki kwiatów z dowolnego warzywa. Wszelkiego rodzaju wariacje kwiatowe można tworzyć z cebuli, papryki, kabaczków, ogórka czy pomidora, nacinając je odpowiednio i/lub wyjmując ich fragmenty. Egzotyczny kwiat powstanie także przez nacięcie papryczek chilli i wyeksponowanie gniazda nasiennego. Do tworzenia kwiatowych ozdób nadają się także niemal wszystkie egzotyczne owoce.

Wydrążone skórki melona, arbuza czy ananasa doskonale prezentują się jako miski i kosze do przeróżnych sałatek owocowych. Ale można ich także użyć (odwracając w drugą stronę) jako podstawki, w którą wbijane są wykałaczki. Wszelkiego rodzaju serduszka, gwiazdki, motylki i figury geometryczne można wykroić za pomocą foremek o odpowiednich kształtach. Niebanalną rolę ozdoby pełni też koloryzacja, która zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych.

Ciekawe ozdoby można również wyczarować z masła lub żółtego sera. Dekoracja jest bardzo prosta do wykonania. Można też wykorzystać serki w plasterkach, które posiadają różne warianty kolorystyczne i są bardziej tłuste, więc dekoracja z pewnością będzie trwalsza. Bardzo efektowne jako samodzielne ozdoby są wszelkiego rodzaju dekoracje z jajek i pomidorów, takie jak: biedronki, grzybki, pszczoły czy myszki. Do wykończenia można tu używać przypraw, śmietany oraz majonezu, którymi bez problemu namalujesz kropeczki czy paski. Podobnych pomysłów jest naprawdę wiele, wystarczy wykazać się tylko fantazją, a obiad czy kolacja będą niosły radość.

Pomysłowe garnirowanie potraw to doskonały sposób na małego niejadka. Kolorowo, pysznie i oryginalnie – tak właśnie może być na stole na co dzień i od święta. Niejadkowi trudno będzie się oprzeć zielonemu owocowemu krokodylkowi, zabawnej gąsienicy, truskawkowym motylkom czy mini-kanapeczkom kokardkom. Dekorowanie i ozdabianie potraw to prawdziwy kunszt. Odrobina wyobraźni i dobrych chęci wystarczą, by wyczarować dekoracyjne cuda.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka