Węglowodany - rola, źródła węglowodanów prostych, źródła węglowodanów złożonych
Węglowodany występują w różnych produktach spożywczych – pieczywie, mleku, popcornie, ziemniakach, ciasteczkach, spaghetti, napojach, marchewce i wielu innych. Nasuwają się pytania - jakie źródła węglowodanów mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, a które źródła powinno się unikać...
1. Rola węglowodanów
Wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – węglowodany proste i węglowodany złożone. Podstawowymi składnikami budulcowymi węglowodanów są: węgiel, wodór i tlen. Czy każde cząsteczki węglowodanów są takie same i mają taki sam wpływ na nasz organizm? Odpowiedź brzmi: nie. Węglowodany proste to na przykład fruktoza, czyli między innymi cukier zawarty w owocach oraz cukier, którym słodzimy herbatę. Węglowodany złożone to te, które składają się z co najmniej trzech cząsteczek cukru. Udowodniono, że ten drugi rodzaj węglowodanów jest znacznie zdrowszy. Układ trawienny w podobny sposobi radzi sobie z węglowodanami prostymi i złożonymi – cząsteczki są rozbijane na pojedyncze, gdyż tylko w takiej formie są w stanie dostać się do układu krążenia. Różnica jest taka, że węglowodany złożone są znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystne dla naszego organizmu.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jak procentowo rozłożyć białko, węglowodany i tłuszcz na diecie cukrzycowej? - odpowiada dietetyk Maria Jagiełło
- Dieta oparta na węglowodanach przy chorobie Hashimoto - odpowiada mgr Joanna Wardenga
- Jak się odżywiać po rozpoczęciu ćwiczeń na siłowni? - odpowiada mgr Joanna Wardenga
2. Dieta węglowodanowa
Ostatnio bardzo ogromna popularność zdobyły diety niskowęglowodanowe. Są to na przykład dieta Atkinsa, South Beach czy dieta Dukana. Niestety dzięki nim często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Jednak węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą jedynie stanowić węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zgrabnej sylwetce, jak i zdrowiu. Podobnie jest z tłuszczami – nie każde kwasy tłuszczowe są szkodliwe.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
3. Źródła węglowodanów złożonych
- pieczywo pełnoziarniste (uwaga na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki),
- brązowy ryż,
- kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
- płatki owsiane,
- otręby,
- makarony pełnoziarniste,
- pełnoziarniste przekąski, bez dodatku cukru,
- warzywa bogate w skrobię (np. kukurydza),
- warzywa strączkowe (np. groch, fasola, soczewica).
Rozwiąż nasze testy i dowiedz się:
4. Źródła węglowodanów prostych
- słodzone napoje,
- białe pieczywo,
- biały ryż,
- makarony,
- słodycze,
- cukier,
- dżemy,
- miód.
Węglowodany są niezbędnym składnikiem pokarmowym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, po które produkty należy częściej sięgać, by jak najdłużej zachować zdrowie i witalność. Pomocne w tym będą wyżej wymienione listy produktów.