Węglowodany - rola, źródła węglowodanów prostych, źródła węglowodanów złożonych

Węglowodany występują w różnych produktach spożywczych – pieczywie, mleku, popcornie, ziemniakach, ciasteczkach, spaghetti, napojach, marchewce i wielu innych. Nasuwają się pytania - jakie źródła węglowodanów mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, a które źródła powinno się unikać...

Węglowodany - rola, źródła węglowodanów prostych, źródła węglowodanów złożonychWęglowodany - rola, źródła węglowodanów prostych, źródła węglowodanów złożonych
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Sonja Pieper / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA 2.0</a>

Rola węglowodanów

Wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – węglowodany proste i węglowodany złożone. Podstawowymi składnikami budulcowymi węglowodanów są: węgiel, wodór i tlen. Czy każde cząsteczki węglowodanów są takie same i mają taki sam wpływ na nasz organizm? Odpowiedź brzmi: nie.  Węglowodany proste to na przykład fruktoza, czyli między innymi cukier zawarty w owocach oraz cukier, którym słodzimy herbatę. Węglowodany złożone to te, które składają się z co najmniej trzech cząsteczek cukru. Udowodniono, że ten drugi rodzaj węglowodanów jest znacznie zdrowszy. Układ trawienny w podobny sposobi radzi sobie z węglowodanami prostymi i złożonymi – cząsteczki są rozbijane na pojedyncze, gdyż tylko w takiej formie są w stanie dostać się do układu krążenia. Różnica jest taka, że węglowodany złożone są znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystne dla naszego organizmu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Dieta węglowodanowa

Ostatnio bardzo ogromna popularność zdobyły diety niskowęglowodanowe. Są to na przykład dieta Atkinsa, South Beach czy dieta Dukana. Niestety dzięki nim często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Jednak węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą jedynie stanowić węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zgrabnej sylwetce, jak i zdrowiu. Podobnie jest z tłuszczami – nie każde kwasy tłuszczowe są szkodliwe.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Źródła węglowodanów złożonych

  • pieczywo pełnoziarniste (uwaga na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki),
  • brązowy ryż,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • makarony pełnoziarniste,
  • pełnoziarniste przekąski, bez dodatku cukru,
  • warzywa bogate w skrobię (np. kukurydza),
  • warzywa strączkowe (np. groch, fasola, soczewica).

Rozwiąż nasze testy i dowiedz się:

Źródła węglowodanów prostych

  • słodzone napoje,
  • białe pieczywo,
  • biały ryż,
  • makarony,
  • słodycze,
  • cukier,
  • dżemy,
  • miód.

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pokarmowym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, po które produkty należy częściej sięgać, by jak najdłużej zachować zdrowie i witalność. Pomocne w tym będą wyżej wymienione listy produktów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka