Trwa ładowanie...

Generują raka. Dietetyk wskazuje najgorsze produkty, których Polacy nadużywają

 Katarzyna Prus
30.12.2024 10:40
Zwiększają ryzyko raka. Dietetyk radzi ograniczyć
Zwiększają ryzyko raka. Dietetyk radzi ograniczyć (Getty Images / Facebook)

- Ponad milion Polaków zmaga się z chorobą nowotworową, a rocznie umiera na nią około 100 tysięcy osób. Aż 30 proc. tych przypadków jest związanych z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi - ostrzega dietetyk Michał Wrzosek na swoim kanale na YouTube. Ekspert publikuje listę produktów, które zwiększają ryzyko choroby.

spis treści

1. Co trzeci przypadek raka ma związek z dietą

Rocznie w Polsce diagnozuje się już ok. 185 tys. nowych przypadków raka, a w tym samym czasie umiera z tego powodu ok. 100 tys. chorych. Do zachorowania może się przyczynić wiele czynników w tym nawyki żywieniowe.

Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek alarmuje, że nawet 30 proc. przypadków raka jest związanych z dietą.

W nagraniu opublikowanym w serwisie YouTube ekspert ostrzega, że jednym z najgorszych produktów, który zwiększa ryzyko nowotworów, jest alkohol. Regularne picie może prowadzić do nowotworów krtani, jamy ustnej, gardła i wątroby.

Zobacz film: "Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka"

- Ponadto badania wskazują na rosnącą częstość niektórych nowotworów, takich jak rak piersi, wśród kobiet, a spożycie alkoholu jest jednym z czynników ryzyka, które mogą wpływać na ten trend – zwracała też uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Karolina Pyziak-Kowalska, hepatolog i specjalistka chorób zakaźnych.

Nadmiar alkoholu przyczynia się do raka
Nadmiar alkoholu przyczynia się do raka (Getty Images)

Lekarka ostrzegała, że jej pacjenci mówią, że piją "trochę" i "jak wszyscy", a potem się okazuje, że te małe ilości są w rzeczywistości szokująco duże. Ostrzegała, że regularnie picie kończy się dramatycznie - nagle dochodzi do marskości wątroby i to w młodym wieku.

2. Unikaj mięsa i gorących napojów

Kolejnym zagrożeniem, przed którym przestrzega Michał Wrzosek, jest czerwone mięso, szczególnie w przetworzonej formie np. wędliny.

Do rozwoju nowotworu mogą się przyczyniać m.in. azotany i azotyny obecne w przetworzonym mięsie.

Przed przetworzonym czerwonym mięsem ostrzegał też w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny. Podkreślał, że dieta, w której dominuje mięso przetworzone, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka wskutek nadużywania soli, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi nie tylko o sam nadmiar mięsa, ale też zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).

Według WHO spożycie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

Na czarnej liście dietetyk umieścił też rakotwórczy akrylamid, który powstaje podczas smażenia lub pieczenia w wysokiej temperaturze. Można go znaleźć m.in. w chipsach, frytkach i ciastkach, należy je więc maksymalnie ograniczać.

Dietetyk odradza też produkty w puszkach, bo chemikalia z opakowań mogą przenikać do żywności.

Niebezpieczna może być również temperatura spożywanych codziennie produktów. Jeśli jest za wysoka, ryzykowna może się stać nawet herbata czy kawa. Gorące napoje mogą zwiększać ryzyko raka przełyku, dlatego najlepiej poczekać aż trochę ostygną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze