Gęsina. 5 powodów, dla których warto ją jeść
Dawniej gęsina królowała na polskich stołach. Dziś Polacy częściej jedzą kurczaka, indyka czy kaczkę. Jednak stopniowo gęsina wraca do naszych jadłospisów, nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak mięsa, ale też walory zdrowotne.
Mięso gęsi zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Jednak na tym jej zalety się nie kończą. Chcesz wiedzieć, dlaczego warto jeść gęsinę? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Czy mięso jest zdrowe?
Mięso bogate w kwasy tłuszczowe
Gęś to mięso wysokokaloryczne. W porównaniu z pozostałym drobiem gęś ma najwięcej kalorii – 100 g piersi gęsi to ponad 160 kcal. Z kolei pierś indyka (100 g) to tylko 85 kcal. Mimo to dietetycy zalecają sporadyczne wprowadzanie gęsi do jadłospisu. Dlaczego?
Zdaniem ekspertów gęsina zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe (aż ok. 70 proc.) m.in. arachidonowy, oleinowy i linolowy. Mają one niezwykle pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Wpływają m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Dzięki bogactwu witamin i minerałów, skutecznie wspomaga pamięć i koncentrację.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mięso z probówki - przyszłość żywienia
Bogactwo składników odżywczych
Mięso gęsi to także źródło witamin m.in. A, E i B. Wyróżnia się bogactwem niacyny, czyli witaminy B3, potrzebnej do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Jakie jeszcze składniki odżywcze znajdziemy w gęsinie?
W gęsinie znajdziemy także: białko, magnez, cynk, żelazo, potas i fosfor. Ze względu właściwości odżywcze, mięso to jest polecane szczególnie osobom, które mają problemy z niedokrwistością. Duża zawartość żelaza (aż 2,4 mg w 100 g) może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia i samopoczucie anemików.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Pozytywny wpływ na obniżenie cholesterolu
Nie bez powodu wprowadzenie mięsa gęsi do jadłospisu polecane jest osobom, które mają problemy z cholesterolem. W czym tkwi sekret? To zasługa kwasów tłuszczowych. To one powodują, że poziom złego cholesterolu (LDL) zmniejsza się, a z kolei poziom dobrego (HDL) zwiększa się we krwi.
W 100 g gęsiny znajdziemy 5,4 g kwasów omega-6 i 1,12 g kwasów omega-3. To powoduje, że wśród drobiu gęś nie ma sobie równych. W 100 g kurczaka jest zaledwie 0,03 g kwasów omega 3 i 1,85 kwasów omega-6.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ekologiczne hodowle
Zwolennicy spożywania gęsiego mięsa podkreślają, że hodowle gęsi w odróżnieniu od innego drobiu są naturalne i ekologiczne. Z czego to wynika? Gęsi nie mogą być przetrzymywane w złych warunkach. Są bardzo wrażliwe.
Hodowle gęsi są otwarte i przestrzenne. Co więcej, ptaki te są wyjątkowo dobrze karmione. Są dosyć wybredne, dlatego hodowcy zapewniają im zazwyczaj naturalne i dobrej jakości pasze.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Szeroki wachlarz zastosowań
W kuchni gęsina znajduje szereg zastosowań. W staropolskiej kuchni znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji. Klasycznym przykładem jest gęś pieczona w jabłkach. Inną wersją tej potrawy może być gęś faszerowana kaszą lub kapustą kiszoną.
Gęsina nadaje się również do zup. W dawnych czasach krew gęsi wykorzystywano do przygotowania czerniny, czyli zupy z krwią. Ponadto zdarzało się, że była dodawana do rosołu i krupniku. A jak we współczesnych czasach przyrządza się gęś? Najlepszym połączeniem może być połączenie tradycji z nowoczesnością. Granicę stanowi tylko nasza wyobraźnia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl