Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Dziś sklepy już nie świecą pustymi półkami, na których można było znaleźć jedynie ocet. Poprzednia epoka nas nie rozpieszczała, ale teraz nawet w osiedlowym sklepie znajdziesz wszystko, na co tylko masz ochotę. Sushi na obiad? A może danie kuchni włoskiej? Nie ma problemu! Wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w spożywczym.

Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakujeMięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Czasem jednak w sklepach pojawia się coś, co wzbudza ciekawość nawet tych, którzy mają się się za kulinarnych smakoszy. Kiedy jakiś czas temu w jednym z dyskontów znalazłam mięso strusia, bez wahania wrzuciłam je do koszyka. W końcu zdecydowałam się zaserwować je swojej rodzinie na obiad. Najpierw jednak postanowiłam zaspokoić głód wiedzy. Ponieważ nigdy nie miałam do czynienia ze strusiną, chciałam dowiedzieć się czegoś na jej temat.

Mało tłuszczu, dużo kwasów

Ku mojemu zdziwieniu mięso ze strusia cenione jest ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Co ciekawe, to także najchudsze mięso – w 100 g tłuszcz to tylko 0,9 proc. To nawet mniej niż w mięsie kurczaka. Strusina zawiera też niewiele cholesterolu. W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g. To także dużo mniej, niż znajdziemy w baraninie, wieprzowinie czy chociażby w drobiu.

Kolejną zaletą strusiego mięsa jest zawartość kwasu arachidonowego. To kwas tłuszczowy należący do grupy kwasów omega-6. Ponieważ wpływa on na prawidłową budowę układu nerwowego i wzmacnia system odpornościowy, w większych ilościach powinien znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i seniorów.

Najzdrowsze połączenia produktów

(wp.pl) W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g
(wp.pl) W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g

W 100 g strusiny znajdziemy tyle samo białka, co w wołowinie, ale mniej sodu i nieco mniej żelaza. I chociaż strusina to jeden z najlepszych rodzajów mięsa, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach.

- Nigdy nie zdarzyło mi się polecić strusiny moim pacjentom, ponieważ nigdy nie widziałam jej na sklepowych półkach – potwierdza dietetyk Emilia Kołodziejska.

Zobacz także:

Zdrowe, choć niedoceniane

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że Polska jest prawdziwym potentatem w produkcji strusiny. Niestety, nawet 95 proc. z produkowanych 400 ton rocznie - wysyłanych jest do Europy Zachodniej. Obecnie w naszym kraju za kilogram steku ze strusia musimy zapłacić ok. 60 zł.

Po przeczytaniu tego, jak wiele dobroci przyniesie mojej rodzinie obiad ze strusiem w roli głównej nie pozostało mi nic innego, jak tylko rozpocząć gotowanie. Ponieważ strusinę mieliśmy jeść po raz pierwszy, nie chciałam przygotowywać z niej gulaszu. Postawiłam więc na steki. Mięso usmażyłam na grillu, wcześniej marynując je w sosie sojowym. Jak wrażenia?

(wp.pl) Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki
(wp.pl) Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki

Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki. I choć reszcie mojej rodziny smakowało, ja miałam mieszane uczucia. Słodki smak mięsa nie do końca przypadł mi do gustu. Niestety, przekonałam się też o tym, że bardzo łatwo je przesmażyć. Wtedy staje się suche i twarde.

Niemniej jednak jeśli podobnie jak ja, nigdy nie próbowałeś strusiny, warto po nią sięgnąć. Być może specyficzny smak sprawi, że zagości na twoim stole na dłużej, co pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie.

Kalorie i wartości odżywcze surowego mięso ze strusia (z wewnętrznej strony uda)

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna111 kcal94,4 kcal
Białko22,4 g19,03 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,72 g1,46 g
Tłuszcze nasycone0,60 g0,51 g
Tłuszcze jednonienasycone0,60 g0,51 g
Tłuszcze wielonienasycone0,38 g0,32 g
Cholesterol66,0 mg56,1 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów8,00 µg6,80 µg
Witamina B1 - tiamina0,20 mg0,17 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,30 mg0,25 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,85 mg4,12 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,20 mg1,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,53 mg0,45 mg
Witamina B9 - kwas foliowy8,00 µg6,80 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina5,10 µg4,34 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,20 mg0,17 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń5,00 mg4,25 mg
Żelazo2,30 mg1,96 mg
Magnez22,0 mg18,70 mg
Fosfor220 mg187 mg
Potas320 mg272 mg
Sód72,0 mg61,2 mg
Cynk3,87 mg3,29 mg
Miedź0,14 mg0,12 mg
Mangan0,02 mg0,02 mg
Selen36,4 µg30,9 µg
Woda76,0 g64,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka