Gessler dodaje je do rosołu. Tak powstaje najzdrowsza zupa
Klasyczny rosół to dobrej jakości mięso, pęczek włoszczyzny, sól, pieprz oraz opalona cebula. Nic więcej nie trzeba, by stworzyć kochaną przez miliony Polaków zupę, docenianą zwłaszcza teraz, w sezonie infekcyjnym. Ale Magda Gessler wynosi rosół na zupełnie inny poziom dzięki niepozornej przyprawie.
1. Rosół Magdy Gessler. Ten dodatek może zaskakiwać
Wszędzie tam, gdzie pojawia się przepis na rosół, mamy liczne komentarze, a wręcz przepychanki. Bo poza klasycznymi składnikami w każdym domu zupę tę przygotowuje się nieco inaczej.
Niektórzy robią rosół na bazie pieczonych warzyw, inni uważają, że prawdziwy rosół powstaje z co najmniej kilku rodzajów mięs. Niektórzy stawiają na niecodzienne dodatki jak kurkuma, nadająca kolor, jabłko czy nawet pomidory, które dodają zupie aromat.
O krok dalej poszła znana restauratorka, która do klasyka polskiej kuchni dodaje goździki. Gwiazda programu "Kuchenne rewolucje" przyznaje, że przyprawa ta nadaje ciekawy smak zupie, a w dodatku wzmacnia jej wartości prozdrowotne.
Wystarczą dwa lub trzy goździki. Lepiej nie przesadzać z ich ilością, bo należą do wyjątkowo aromatycznych przypraw i mogą zdominować smak rosołu, a nawet sprawić, że będzie gorzki. Goździki dodajemy na 20 minut przed końcem gotowania zupy, a następnie wyławiamy z niej.
2. Rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia
Goździki mają wiele cennych właściwości, w tym antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antygrzybicze oraz przeciwutleniające. Swoje działanie zawdzięczają składnikom bioaktywnym, tj. eugenol, dzięki czemu wspomagają walkę z chorobami jamy ustnej i gardła, a nawet mogą zapobiegać chorobom serca i układu krążenia.
Wiele się też mówi o przeciwbólowym działaniu przyprawy, szczególnie stosuje się ją w bólu zębów czy mięśni. Dodatkowo goździki w medycynie chińskiej stosowane były jako lek usprawniający układ trawienny. Miały niwelować bóle brzucha, a także zgagę.
Nie ma się co dziwić zatem, że dodatek niepozornej przyprawy może sprawić, że rosół stanie się jeszcze zdrowszy. Z uwagi na zdolności do zabijania wirusów i bakterii goździki mogą wspomóc walkę z sezonowymi infekcjami.
Badania wskazują również, że odżywczy rosół może pozytywnie wpływać na układ odpornościowy, wzmagając jego odpowiedź podczas walki z patogenami. Świetnie rozgrzewa w zimne dni i może łagodzić objawy przeziębienia. Śmiało można powiedzieć, że jest królem sezonu zimowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl