Trwa ładowanie...

Pilne wycofanie. Zwróć, nawet jeśli nie posiadasz paragonu

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 24.09.2024 16:01
Kolejne słodycze skażone bakterią. GIS ostrzega przed ryzykiem zatrucia
Kolejne słodycze skażone bakterią. GIS ostrzega przed ryzykiem zatrucia (Getty Images, GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch partii chałwy sezamowej. Wcześniej, na początku stycznia 2024 r., inne słodycze tego samego producenta zostały wycofane. Powodem było wykrycie bakterii Salmonella spp.

spis treści

1. Salmonella w chałwie

Działania podjęte przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym z 3 stycznia 2024 r. dotyczącym dwóch partii chałwy pozwoliły na ustalenie, że próbki produktów trafiły do akredytowanego laboratorium. Sprawozdania z wcześniejszych badań nie wykazały obecności bakterii Salmonella spp. w próbkach chałwy.

GIS wycofuje kolejne partie chałwy
GIS wycofuje kolejne partie chałwy (GIS)
Zobacz film: "Chroń się przed salmonellozą"

"W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej" - dodaje GIS w oficjalnym komunikacie.

Podkreśla, że spożycie chałwy wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakterie mogą prowadzić do rozwoju salmonellozy.

Pierwsze objawy mogą pojawić się od sześciu godzin do nawet siedmiu dni od kontaktu z patogenem i powodować:

  • bóle brzucha,
  • gorączkę,
  • biegunkę,
  • odwodnienie,
  • nudności i wymioty.

Infekcja najczęściej ma charakter samoograniczający, ale niekiedy może mieć ciężki przebieg i wymagać hospitalizacji. Szczególnie narażone są małe dzieci i seniorzy, a także osoby z zaburzeniami odporności. Jak informuje Sanepid, niekiedy salmonelloza może prowadzić do powstawania ropni, zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości, a nawet sepsy.

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

GIS poinformował, że decyzja dotyczy chałwy:

  • nazwa produktu: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg,
  • numer partii: 12.09/2,
  • data minimalnej trwałości: 12.03.2025 r.,
  • producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.

Drugi wycofany produkt to:

  • nazwa produktu: K-Classic, Chałwa sezamowa o smaku waniliowym, 100 g,
  • numer partii: 12.10/1K,
  • data minimalnej trwałości: 12.04.2025 r.,
  • producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dalszym ciągu prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wyłączny dystrybutor chałwy marki K-Classic, tj. sieć Kaufland, już w związku z ostrzeżeniem z 03.01.2024 r. wycofał ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta. Sieć sklepów przypomina również, że produkty od dostawcy Elis Ali Eski, niezależnie od numeru partii, można zwrócić w dowolnym sklepie Kaufland bez okazywania paragonu.

GIS ostrzega, by nie spożywać chałwy wymienionej w komunikacie, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu, skontaktować się z lekarzem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze