GIS: Wycofanie mąki gryczanej bezglutenowej. "Wykryto w niej gluten"
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu “Mąka gryczana biała bezglutenowa” firmy Denver Food Sp. z o. o. Spółka wykryła w mące gluten, który może być szkodliwy dla osób, które są na niego uczulone.
1. Wycofanie mąki gryczanej
"W produkcie - Mąka gryczana biała bezglutenowa - konfekcjonowanym przez podmiot Denver Food Sp.z o.o. stwierdzono obecność glutenu (próbka pobrana w ramach kontroli wewnętrznej przedsiębiorcy). Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
GIS precyzuje, że chodzi o mąkę 400 g i 1000 g o numerze partii: 010621 J. Jej data minimalnej trwałości to 23.04.2022. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez podmiot Denver Food Sp. z o. o. oraz monitorują proces wycofywania produktu z rynku.
2. Uczulenie na gluten
Wskazany w komunikacie produkt nie powinien być spożywany przez osoby z alergią na gluten/nietolerancją glutenu. U osób dotkniętych celiakią w skrajnych przypadkach gluten powoduje zanik kosmków jelitowych, co uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych z pokarmu.
Uważa się, że uczulenie na gluten jest dziedziczone. Zignorowanie problemu może doprowadzić nawet do raka jelita cienkiego. Leczenie celiakii polega głównie na bezwzględnym i rygorystycznym stosowaniu diety bezglutenowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl