GIS: Wycofanie partii serów. Powodem groźna bakteria wywołująca listeriozę
Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie dotyczące wycofania niektórych partii serów firmy Cahills Farm Cheeses. Powodem jest możliwość skażenia produktów groźnym patogenem – Lysteria monocytogenes.
1. Wycofanie partii serów
GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu przez firmę Cahills Farm Cheeses kilku partii serów.
Powodem jest możliwość skażenia wyrobów przez bakterię Lysteria monocytogenes, która wywołuje listeriozę, chorobę groźną zwłaszcza dla osób z osłabioną odpornością, noworodków i małych dzieci oraz ciężarnych.
Jak informuje GIS: "Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Lysteria monocytogenes w jednej partii sera postanowił o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania przedmiotowych partii ww. produktów".
W przypadku spożycia któregoś z wymienionych w komunikacie produktu GIS zaleca kontakt z lekarzem.
2. Szczegóły dotyczące produktów
Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC
Numery partii: od 21109 do 21141 włącznie
Terminy przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021
Nazwy produktów, które mogą być skażone bakterią Lysteria monocytogenes: Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka.
Komunikat GIS dotyczy wszystkich dostępnych serów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl