Trwa ładowanie...

GIS wycofuje imbir w proszku. W przyprawie wykryto alergen groźny dla astmatyków

Avatar placeholder
09.03.2022 16:19
GIS wycofuje imbir w proszku. W przyprawie wykryto alergen groźny dla astmatyków
GIS wycofuje imbir w proszku. W przyprawie wykryto alergen groźny dla astmatyków (Getty Images)

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez system RASFF o wykryciu substancji alergennej w jednej z przypraw. Jeśli jesteś uczulony na dwutlenek siarki i siarczyny, sprawdź, czy nie masz imbiru w proszku wspomnianego w komunikacie GIS.

spis treści

1. Dwutlenek siarki w imbirze w proszku

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega o wykryciu dwutlenku siarki w przyprawie w proszku: "Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną".

Dwutlenek siarki oraz siarczyny są popularnym dodatkiem do wielu produktów spożywczych – zapobiega rozwojowi drobnoustrojów w winie, konserwuje, a bakaliom dodatkowo nadaje ładny, żywy kolor. Jest konserwantem, który chroni przed bakteriami, pleśniami czy grzybami.

Zobacz film: "Te produkty pełne są niezdrowych dodatków"

Jednak jest też składnikiem kwaśnych deszczów i smogu, a od kilku lat Unia Europejska wymaga, by syntetyczny konserwant był oznaczany na opakowaniach. Można go znaleźć w składzie pod nazwami: E220 lub bezwodnik kwasu siarkawego, czy opisem "zawiera siarczany (siarczyny)", "konserwowany siarką".

Niewielka jego ilość nie jest toksyczna, jednak dla m.in. astmatyków związki siarki mogą powodować nasilenie dolegliwości, wywołując niekiedy bardzo silną reakcję alergiczną. Również inne osoby uczulone na dwutlenek siarki mogą po spożyciu produktów zawierających alergen odczuwać silne mdłości czy bóle i zawroty głowy.

Dodatkowo badania wskazują, że nadmiar dwutlenku siarki może wpływać negatywnie na oskrzela, obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a także utrudniać przyswajanie witamin – zwłaszcza witaminy B1.

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

GIS podał szczegóły dotyczące wycofanej przyprawy
GIS podał szczegóły dotyczące wycofanej przyprawy (GIS)

GIS w komunikacie podał szczegóły dotyczące wycofanej partii imbiru w proszku.

  • Produkt: GINGER POWER – IMBIR W PROSZKU, 100 g, marki NGR,
  • Najlepiej spożyć przed:: 31.05.2023 r.,
  • Numer partii: LOT NO.4161,
  • Numer artykułu: #21311 NGR,
  • Kod kreskowy: 4260028480109,
  • Importer: Export & Import Gunarajan Handelsagentur,
  • Dystrybutor w Polsce: KK Polska Sp. z o.o. ul. Działkowców 15/ DOK 50-51, 84 -230 Rumia.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów: "Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze