GIS wycofuje mąkę z ciecierzycy. Podali powód
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed mąką z ciecierzycy. Oficjalny komunikat pojawił się na stronie internetowej GIS, rozpoczęto też proces wycofania produktu z półek sklepowych. Szczególnie uważać powinni jednak alergicy.
1. Wycofanie GIS
Publiczne ostrzeżenie zostało opublikowane przez Główny Inspektorat Sanitarny. W mące z ziarna ciecierzycy została wykryta obecność białka soi. Producent jednak nie umieścił odpowiedniej informacji na etykiecie.
Spożycie produktu może wywołać u uczulonych osób reakcję alergiczną ze względu na brak adnotacji ze strony producenta o obecności składnika. GIS przekazał również szczegóły dotyczące partii produktu:
Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024 Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
Rozpoczęto procedurę wycofywania produktu ze sklepów. Osoby z alergią na białko soi nie powinny jednak spożywać wskazanej partii mąki, jeśli posiadają ją w domu.
"Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie GIS.
2. Mąka z ziarna ciecierzycy
Mąka z ziarna ciecierzycy jest doskonałym źródłem błonnika i białka, chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie. Cieszy się popularnością wśród osób na diecie odchudzającej.
Jest to produkt bezglutenowy, więc z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Niski indeks glikemiczny sprawia, że polecana jest diabetykom.
Mąka z ciecierzycy korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zawiera mnóstwo antyoksydantów, obniża poziom złego cholesterolu i ma pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl