Trwa ładowanie...

GIS wycofuje mąkę z ciecierzycy. Podali powód

Avatar placeholder
09.10.2023 13:51
GIS wycofuje mąką z ciecierzycy. W produkcie wykryto obecność alergenów
GIS wycofuje mąką z ciecierzycy. W produkcie wykryto obecność alergenów (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed mąką z ciecierzycy. Oficjalny komunikat pojawił się na stronie internetowej GIS, rozpoczęto też proces wycofania produktu z półek sklepowych. Szczególnie uważać powinni jednak alergicy.

spis treści

1. Wycofanie GIS

Publiczne ostrzeżenie zostało opublikowane przez Główny Inspektorat Sanitarny. W mące z ziarna ciecierzycy została wykryta obecność białka soi. Producent jednak nie umieścił odpowiedniej informacji na etykiecie.

Spożycie produktu może wywołać u uczulonych osób reakcję alergiczną ze względu na brak adnotacji ze strony producenta o obecności składnika. GIS przekazał również szczegóły dotyczące partii produktu:

Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024 Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Rozpoczęto procedurę wycofywania produktu ze sklepów. Osoby z alergią na białko soi nie powinny jednak spożywać wskazanej partii mąki, jeśli posiadają ją w domu.

GIS ostrzega przed tym produktem
GIS ostrzega przed tym produktem (GIS)

"Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie GIS.

2. Mąka z ziarna ciecierzycy

Mąka z ziarna ciecierzycy jest doskonałym źródłem błonnika i białka, chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie. Cieszy się popularnością wśród osób na diecie odchudzającej.

Jest to produkt bezglutenowy, więc z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Niski indeks glikemiczny sprawia, że polecana jest diabetykom.

Mąka z ciecierzycy korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zawiera mnóstwo antyoksydantów, obniża poziom złego cholesterolu i ma pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze