GIS wycofuje popularne chipsy. Mogą uczulać
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o pilnym wycofaniu z rynku określonych partii chipsów firmy Lay’s. Powodem było błędne oznakowanie i brak informacji o obecności alergenu w postaci mleka w składzie.
1. Wycofanie chipsów
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że chodzi o partie produktu Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50 proc. less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g.
Chodzi o partie o numerze PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10 z datą minimalnej trwałości 30.10.2022. Producentem jest Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki oraz Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18
GIS został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku określonych partii, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania ograniczonej liczby produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, co skutkowało brakiem odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.
Firma FRITO LAY Sp. z o.o. poinformowała klientów o możliwości zwrotu produktu do sklepu, w którym został zakupiony.
2. Czym objawia się alergia na białko mleka?
Alergia na białko mleka krowiego dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale może występować także u dorosłych. Do najbardziej charakterystycznych objawów ze strony układu pokarmowego zaliczają się:
- nudności,
- wymioty,
- biegunka
- bóle brzucha.
Osoba z alergią na białko mleka krowiego może skarżyć się także na:
- kaszel,
- duszności,
- świszczący oddech i ucisk w klatce piersiowej,
- chrypkę,
- wodnisty katar.
(PAP)