GIS wycofuje popularne ciastka. W piernikach wykryto substancję alergizującą
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał "Pierniki z nadzieniem kremowym. Orzech laskowy" z powodu wykrycia w nich białka migdałowego. Dla osób uczulonych na orzechy to może być ważna informacja. GIS ostrzega przed spożywaniem wymienionych w komunikacie ciastek.
1. Wycofanie pierniczków
GIS w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu białka migdałowego w jednej partii pierników.
"Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" – informuje Inspektorat w oficjalnym komunikacie.
Alergia na migdały nie jest powszechna, bo dotyczy 0,5 proc. populacji, jednak jej objawy mogą być dotkliwe. Kontakt z alergenem może doprowadzić do świądu skóry, pojawienia się zmian skórnych w postaci charakterystycznej pokrzywki, obrzęku jamy ustnej, a nawet do groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego.
2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Producent Fabryka Cukiernicza "Kopernik" S.A. podjął decyzję o wycofaniu kwestionowanego produktu od odbiorców. W przypadku zakupu wadliwej partii można dokonać zwrotu.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
- Nazwa produktu: Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy,
- Numer partii: L1293147A,
- Data minimalnej trwałości: 07.2022,
- Producent: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl