Golonka z indyka
Golonka wcale nie musi ociekać tłuszczem. Mięso przyprawione ostrą papryką i cynamonem podniesie temperaturę ciała, rozgrzeje nas od wewnątrz i pobudzi przemianę materii.
Składniki
- 1 podudzie z indyka,
- główka czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki papryki ostrej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pieprz, sól.
Sposób wykonania
Podudzie umyć i nafaszerować połową główki czosnku i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz, cynamon i trochę wody. Wymieszać i natrzeć gicz. Owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 328,00 kcal |
Białka | 93,35 g |
Tłuszcze | 18,03 g |
Cholesterol | 162,00 mg |
Węglowodany | 9,88 g |
Błonnik | 1,45 g |
Witamina C | 9,25 mg |
Witamina A | 80,50 µg |
Komentarz
Potrawa zawiera małe ilości tłuszczu, a co za tym idzie złego cholesterolu . Indyk pieczony zachowuje większe wartości odżywcze i dostarcza dużo pełnowartościowego białka . Zaletą tego posiłku jest stosunkowo niska zawartość kalorii i działanie odkażające. Danie polecane smakoszom mięs pragnącym obniżyć masę ciała i zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu.