Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Golonka z indyka

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 14.03.2017 16:27
Golonka z indyka
Golonka z indyka

Golonka wcale nie musi ociekać tłuszczem. Mięso przyprawione ostrą papryką i cynamonem podniesie temperaturę ciała, rozgrzeje nas od wewnątrz i pobudzi przemianę materii.

Składniki

  • 1 podudzie z indyka,
  • główka czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki papryki ostrej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pieprz, sól.

Sposób wykonania

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Podudzie umyć i nafaszerować połową główki czosnku i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz, cynamon i trochę wody. Wymieszać i natrzeć gicz. Owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie328,00 kcal
Białka93,35 g
Tłuszcze18,03 g
Cholesterol162,00 mg
Węglowodany9,88 g
Błonnik1,45 g
Witamina C9,25 mg
Witamina A80,50 µg

Komentarz

Potrawa zawiera małe ilości tłuszczu, a co za tym idzie złego cholesterolu . Indyk pieczony zachowuje większe wartości odżywcze i dostarcza dużo pełnowartościowego białka . Zaletą tego posiłku jest stosunkowo niska zawartość kalorii i działanie odkażające. Danie polecane smakoszom mięs pragnącym obniżyć masę ciała i zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze