Gotowanie - techniki gotowania potraw, gotowanie jaj i ziemniaków

Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw wymaga obróbki termicznej: warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy. Podukty można zalewać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia lub wrzucić bezpośrednio do wrzątku. W zależności od produktu dobieramy inny czas przygotowania. Co należy wiedzieć o gotowaniu i w jaki sposób najlepiej przygotować ziemniaki do spożycia?

Zobacz film: "Jak gotować kaszę, by nie straciła wartości odżywczych?"

spis treści

1. Techniki gotowania potraw

W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki:

  • wrzucenie produktów do zimnej wody i podgrzewanie jej aż do zagotowania,
  • wrzucenie produktów od razu do wrzątku,
  • gotowanie na parze.

Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, ponieważ zachowuje w warzywach wartości odżywcze i kolor. Gotowanie we wrzątku chroni nas przed tym częściowo, gdyż czas gotowania jest krótszy niż w przypadku pierwszego sposobu.

Niektóre potrawy trzeba gotować kilka godzin, innym wystarczy chwila. Pamiętaj, że im krócej gotujesz, tym mniej witamin i minerałów stracisz – dotyczy to głównie warzyw i owoców.

Przed gotowaniem zawsze myjemy warzywa, a także kroimy je na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu, wyjmujemy je i odsączamy za pomocą specjalnej łyżki z dziurkami - tak samo robimy z pyzami i pierogami.

2. Jak ugotować jajka?

  • Upewnij się, że jajko ma temperaturę pokojową. Jeśli wyjmiesz je z lodówki, poczekaj kwadrans. Zapobiegniesz pękaniu skorupki podczas gotowania.
  • Zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Jeśli go przykryjesz, woda szybciej się zagotuje.
  • Zmniejsz ogień, aby woda lekko bulgotała i włóż jajka. Teraz zdejmij pokrywkę.
  • Jeśli chcesz przyrządzić jajka na twardo - pozostaw je w gotującej się wodzie 10-13 minut. Jajka na miękko potrzebują tylko 4-6 minut. Nie ma jednego dokładnego czasu gotowania, gdyż zależy to od wielkości jajek. Jeśli są duże, gotuj je trochę dłużej, jeśli małe - krócej.

3. Jak ugotować ziemniaki?

  • Obierz ziemniaki.
  • Jeśli są niewielkie, od razu wrzuć je do garnka. Jeśli są dość duże - pokrój je.
  • Zalej je wodą, ale tak, aby ledwie je przykrywała.
  • Na 1 litr wody dodaj łyżeczkę soli.
  • Przykryj garnek i zacznij gotowanie.
  • Kiedy woda się zagotuje, możesz delikatnie rozszczelnić przykrycie garnka i zmniejszyć ogień. W zależności od wielkości ziemniaków i ich świeżości czas gotowania to 10-45 minut.
  • Sprawdzaj, czy ziemniaki są miękkie za pomocą widelca, jeśli rozpadają się same po nakłuciu - odcedź je.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3.1. Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej, pieczonej czy grillowanej. Nie cieszą się zbyt dobrą opinią, wiele osób twierdzi, że są tuczące i niezdrowe.

Ziemniaki mają jednak wiele właściwości zdrowotnych. Są lekkostrawne, zawierają dużo witaminy C i stanowią podstawę diety przy kamicy nerkowej. Aby jednak warzywo było zdrowe, musi zostać odpowiednio przygotowane.

A to jak się okazuje wcale nie jest takie proste, ponieważ popełniamy przy tym dużo błędów. Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej, obierając je wcześniej. Niestety w większości przypadków robimy to stanowczo zbyt grubo, zostawiając do zjedzenia jedynie niewielką część bulwy.

Ziemniaki są skarbnicą witaminy C, ale największe ilości tej witaminy znajdziemy tuż pod skórką. Jest jej tam aż o około 10 razy więcej niż w miąższu. Gdy więc obieramy ziemniaki za grubo, pozbawiamy się dobroczynnego wpływu witaminy C na nasze zdrowie.

Zamiast obierać, można je porządnie wyszorować szczoteczką. Sprawdza się to najlepiej przy młodych ziemniakach. Obierasz ziemniaki na godzinę przed ugotowaniem i zostawiasz w wodzie? A może zalewasz je wodą i wstawiasz do gotowania? To kolejne częste błędy.

Część witamin i związków mineralnych rozpuszcza się w wodzie, dlatego każdy kontakt z nią jeszcze przed gotowaniem powoduje ubytek tych substancji. Co zatem robić, by warzywo nie straciło na wartości?

Bulwy należy obierać najcieniej jak to możliwe i wkładać od razu do wrzącej wody. Dzięki temu warzywo zatrzyma większość wartości odżywczych. Czy kiedykolwiek zwracałeś uwagę na odmianę ziemniaków, jakie wkładasz do koszyka? Następnym razem przyjrzyj im się dobrze.

Każda odmiana posiada różne proporcje witamin i minerałów. Żółte (np. satina, medea, żagiel) są bogactwem beta-karotenu, natomiast odmiany białe tego składnika mają mniej.

Najwięcej witamin i minerałów zawierają oczywiście ziemniaki młode, zawierają około 16 mg witaminy C w 100 gramach. Im dłużej leżą w magazynach - tym mniej w nich wartości odżywczych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.