Trwa ładowanie...

Granadilla, do czego można wykorzystać ten owoc?

Avatar placeholder
25.01.2020 07:58
Granadilla, do czego można wykorzystać ten owoc?
Granadilla, do czego można wykorzystać ten owoc? (iStock)

Granadilla przywędrowała do Europy z dalekiego Peru razem z hiszpańskimi konkwistadorami. Ma nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne. Dlaczego więc nie jest tak popularna jak marakuja, papaja, czy ananas?

spis treści

Jak wygląda granadilla Zastosowanie granadilli Passiflora właściwości Granadilla cena i dostępność

1. Co to jest granadilla i jak wygląda?

Granadilla jest owocem pochodzącym z Ameryki Południowej. Możemy ją kupić pod postacią niewielkich okrągłych pomarańczowych owoców. Będą miały wyraźną, jaskrawą, połyskującą skórkę z delikatnymi jaśniejszymi kropkami.

Zobacz film: "Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść łyżeczkę kurkumy?"

Jej nazwa wywodzi się z języka hiszpańskiego. Nie jest to jedyna nazwa tej rośliny, ponieważ Hiszpanie nazywali ją również passiflorą. Nazwa została nadana przez hiszpańskich żołnierzy, którzy podbijali ziemie dzisiejszego Peru. Bo tam występuje naturalnie.

W języku polskim ma swoją własną nazwę, która nie brzmi zbyt dobrze z marketingowego punktu widzenia – męcznnica języczkowata. Owoc należy do tej samej rodziny co marakuja (zwana z kolei męczennicą jadalną).

2. Zastosowanie granadilli

Ze względu na to, że owoc doskonale wytrzymuje trudy transportu, jego potencjał eksportowy jest ogromny. Dlatego też coraz częściej gości na stołach na całym świecie. Jak smakuje granadilla? Po dość łatwym przekrojeniu skórki naszym oczom ukaże się masa przypominająca galaretkę – to miąższ. Jest słodki i zawiera ciemne, jadalne nasiona. Można go jeść na surowo.

Zobacz także Ocet balsamiczny – sekret zdrowia i urody

Szczególnie, że owoc passiflory jest dobry dla naszego zdrowia. Prócz magnezu i żelaza może być również bardzo dobrym źródłem witamin. W szczególności A, C, E i K. Passiflora ma mieć również właściwości uspokajające. Obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu polecana jest osobom, które mają w swoim życiu sporo stresu.

Miąższ passiflory jest słodki (iStock)
Miąższ passiflory jest słodki (iStock)

Ważne, by po zakupie nie wkładać owoców do lodówki. Owoce z Ameryki Południowej bardzo źle znoszą chłód i przez to szybciej tracą swoje cenne właściwości.

3. Passiflora właściwości

Passiflora używana jest nie tylko w postaci świeżego owocu. Niektórzy mogą znać również kojące właściwości wyciągów i naparów z suszonego owocu. Na rynku dostępna jest przede wszystkim herbata z passiflory. To właśnie ona ma skuteczne działanie uspokajające. Dzięki zawartości pochodnych beta – karboliny herbata z passiflory pobudza również działalność ośrodkowego układu nerwowego.

Granadilla może być naturalnym słodzikiem (iStock)
Granadilla może być naturalnym słodzikiem (iStock)

Różne odmiany passiflory stosowane są również w postaci ekstraktów lub tabletek, szczególnie wspomagająco przy leczeniu bezsenności . Tabletki z passiflorą mają działanie rozkurczowe, ale również świetnie łagodzą stany niepokoju, czy lęku.

4. Granadilla cena i dostępność

Dzisiaj owoce egzotyczne dostępne są już niemal w cały kraju, szczególnie w dużych miastach. Można je kupić w sklepach wielkopowierzchniowych lub większych punktach ze zdrową żywnością. Owoc nie należy do najtańszych. Owoce passiflory kupimy wyłącznie na sztuki. Za pojedynczy owoc zapłacimy około dziesięciu złotych.

Zobacz także Zdrowotne właściwości owocu noni

Granadilla jest dostępna n w polskich sklepach (iStock)
Granadilla jest dostępna n w polskich sklepach (iStock)

Granadilla jest stosunkowo kaloryczna. W niewielkim owocu znajduje się bowiem około 100 kcal. Mimo to owoc wspomaga odchudzanie. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika. Przy spożywaniu dużej ilości wody błonnik reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga trawienie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze