Trwa ładowanie...

Grillowane tofu

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:30
Grillowane tofu
Grillowane tofu (Zdjęcie tofu / Shutterstock)

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu jest bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 4 łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 200 g tofu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W głębokim talerzu zmieszaj oliwę, sól, paprykę i pieprz. Obtocz w mieszance kawałek tofu i wrzuć na ruszt. Jeśli nie używasz grilla, możesz spokojnie zrobić danie na patelni lub maszynce elektrycznej. Cebulę posiekaj drobno i obłóż nią tofu z jednej, a po przekręceniu z drugiej strony. To samo dotyczy tofu z patelni. Tofu powinno smażyć się około 7-10 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką warzywną i ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie141,29 kcal
Białka10,89 g
Węglowodany12,01 g
Tłuszcze7,89 g
Błonnik6,55 g

Komentarz:

Poza pełnowartościowym białkiem tofu zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi, tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi. Serek tofu sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto go doprawiać lub podawać z mięsem. Wywodzi się z kuchni azjatyckiej, jednak bardzo dobrze przyjął się na gruncie europejskim.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze