Grillowane tofu
Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu jest bardzo zdrowe.
Składniki:
- 4 łyżeczki papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół cebuli,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 200 g tofu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
W głębokim talerzu zmieszaj oliwę, sól, paprykę i pieprz. Obtocz w mieszance kawałek tofu i wrzuć na ruszt. Jeśli nie używasz grilla, możesz spokojnie zrobić danie na patelni lub maszynce elektrycznej. Cebulę posiekaj drobno i obłóż nią tofu z jednej, a po przekręceniu z drugiej strony. To samo dotyczy tofu z patelni. Tofu powinno smażyć się około 7-10 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką warzywną i ryżem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 141,29 kcal |
Białka | 10,89 g |
Węglowodany | 12,01 g |
Tłuszcze | 7,89 g |
Błonnik | 6,55 g |
Komentarz:
Poza pełnowartościowym białkiem tofu zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi, tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi. Serek tofu sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, dlatego warto go doprawiać lub podawać z mięsem. Wywodzi się z kuchni azjatyckiej, jednak bardzo dobrze przyjął się na gruncie europejskim.