Grillowany ser
Istnieje wiele głosów mówiących o tuczących i niezdrowych właściwościach sera żółtego. Trudno jednak z niego zrezygnować, gdyż je to wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek, a nawet dań. Sery to jedne z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, które chronią kości przed osteoporozą, a zęby przed próchnicą.
Składniki:
- 2 kromki chleba, najlepiej pszennego,
- musztarda Dijon,
- świeżo zmielony pieprz,
- kostka startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Jeśli używasz grilla, rozpal go dobrze. Przygotuj serowe grzanki. Każdą kromkę chleba natrzyj musztardą i świeżym pieprzem. Na wierzch każdej z nich nałóż porządną kupkę żółtego sera. Połóż serowe kromki na ruszcie i piecz przez 2-3 minuty, aż musztarda skrzepnie. Po tym czasie połóż ostrożnie jedną kromkę na drugą, serami do siebie, i dokładnie przyciśnij. Potrzymaj na ruszcie jeszcze 5 minut i podawaj od razu. Jeśli chcesz zrobić grzanki na patelni, wskazówki do przygotowania dania są takie same, jednak zanim położysz grzanki na patelni, wysmaruj natłuszczoną ściereczką jej dno. Unikniesz przypalenia musztardy.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 349,93 kcal |
Białka | 24,9 g |
Węglowodany | 7,44 g |
Tłuszcze | 24,77 g |
Błonnik | 1,09 g |
Komentarz:
Ser żółty zawiera wapń, potas, fosfor i cynk. Kilka gramów sera zawiera tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka. Dodatkowo, ser utrzymuje korzystne środowisko w jamie ustnej i obniża demineralizację, przez co kamień nazębny odkłada się wolniej. Oczywiście trzeba pamiętać, że sery są wysokokaloryczne, dlatego należy jeść je z umiarem.