Gruszki są zdrowe, ale nie wszyscy powinni je jeść. Komu mogą zaszkodzić?

Sezon na gruszki właśnie się rozpoczyna. Choć są to owoce bogate w błonnik, witaminy czy kwas foliowy nie mogą być spożywane przez każdego. Kto nie powinien spożywać gruszek w nadmiarze?

Gruszki są zdrowe, ale nie wszyscy powinni je jeść. Komu mogą zaszkodzić?Gruszki są zdrowe, ale nie wszyscy powinni je jeść. Komu mogą zaszkodzić?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

Prozdrowotne właściwości gruszek

Gruszki są źródłem błonnika, minerałów oraz wielu witamin m.in. A, C, E oraz witamin z grupy B. Są także bogate w żelazo, potas, jod, bor, magnez, fosfor czy wapno. Gruszki są także źródłem kwasu foliowego, więc powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych.

Dzięki wysokiej zawartości potasu gruszki wspierają walkę z wysokim ciśnieniem tętniczym i wspomagają pracę serca, a także chronią przed udarem. Zawarte w nich witaminy A, C i E mogą zaś zredukować ryzyko zachorowania na nowotwory. Gruszki mogą również wspomagać leczenie niektórych schorzeń tarczycy, zapobiegać zaparciom czy biegunkom.

Błonnik pokarmowy zawarty w gruszkach wspomaga pracę układu pokarmowego - nie tylko usprawnia metabolizm, lecz także usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Są jednak osoby, które nie powinny spożywać gruszek w nadmiarze.

Smog negatywnie wpływa na przebieg COVID-19

Gruszki są zdrowe, ale nie wszyscy powinni je jeść. Komu mogą zaszkodzić?
Gruszki są zdrowe, ale nie wszyscy powinni je jeść. Komu mogą zaszkodzić? © Getty Images

Kto nie powinien jeść gruszek?

Gruszki zawierają cukry proste w tym fruktozę. Nadmierne spożywanie gruszek nie jest więc wskazane dla diabetyków. Niski indeks glikemiczny, którym charakteryzują się gruszki, może doprowadzić do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi.

Ponadto są to owoce, które mogą uczulać. Bardzo ostrożnie należy je podawać niemowlętom oraz małym dzieciom. Po gruszki nie powinny też sięgać osoby zmagające się z zapaleniem jelit i innymi schorzeniami układu pokarmowego, które wymagają stosowania diety niskobłonnikowej.

Osoby, które mają chory woreczek żółciowy, także powinny zrezygnować ze spożywania gruszek. Owoce mogą nasilać nieprzyjemne dolegliwości i nadmiernie obciążać układ pokarmowy, powodując m.in. wzdęcia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka