Grzyby halucynogenne – charakterystyka, działanie, uzależnienie, przedawkowanie
Spośród wszystkich odmian grzybów, a jest ich około 5 tysięcy, 80 z nich posiada substancje psychoaktywne. Można je spotkać na całym świecie. W Polsce najłatwiej i najczęściej spotykaną odmianą grzybka halucynogennego jest łysiczka lancetowata oraz muchomor czerwony. Grzyby halucynogenne nie uzależnią fizycznie, jednak mogą uzależnić nas psychicznie.
1. Co to są grzyby halucynogenne?
Magiczne grzybki, grzybki halucynki czy haluny to potoczne nazwy jakie możemy słyszeć na grzyby halucynogenne. Najczęściej występującą odmianą w Polsce jest łysiczka lancetowata. To niewielkie brązowe grzybki o cienkich korzonkach. Rosną głównie na południu kraju, ale można je spotkać w całej Polsce. Za działanie halucynogenne grzybów odpowiedzialne są dwie substancje chemiczne w nich zawarte: psylocybina i psylocyna.
2. Działanie grzybów halucynogennych
Grzybki halucynogenne bardzo rzadko wywołują prawdziwe halucynacje, a najczęściej zniekształcenia wizualne. Wpływ grzybów halucynogennych na świadomość jest silny, ponieważ substancje w nich zawarte prowadzą do doświadczenia psychodelicznego czyli: zaburzenie czasu i przestrzeni oraz widzenie barw.
Jednorazowe zjedzenie grzybów halucynogennych powoduje zmienny nastrój, wyostrzenie zmysłów zwłaszcza słuch i wzrok oraz zaburzenia percepcji. Negatywne skutki spożycia grzybów halucynogennych zauważamy zwłaszcza u osób, które zjadły ich zbyt dużo lub mają problemy psychiczne o których mogą nawet nie wiedzieć.
Osoby wtedy są poirytowane, depresyjne, miewają napady lęku oraz paniki i utratę kontroli. Zjedzenie grzybów halucynogennych daje także fizyczne skutki. Może dojść do biegunki, zawrotów głowy, bólów brzucha, rozluźnienie mięśni, mimowolnego śmiania się. Przeciwwskazania do spożywania grzybów halucynnogennych dotyczą zwłaszcza osób z chorobami psychicznymi lub u osób z predyspozycjami do zaburzeń psychicznych może dojść do nasilenia objawów lub nawet do ich ujawnienia.
3. Ryzyko uzależnienie grzybkami halucynkami
Grzyby halucynogenne nie prowadzą do uzależnienia, a częsta chęć po ich sięganie to predyspozycje osobowościowe, które muszą osiągać doświadczenia psychodeliczne. Jedzenie grzybów halucynogennych w odstępach kilkudniowych nie daje praktycznie żadnych efektów, więc nie ma też najmniejszego sensu.
Zwiększona dawka grzybów halucynogennych może być to niebezpieczna dla naszego organizmu. Spożywanie dużej dawki grzybów przez dłuższy czas może doprowadzić do lęków i psychozy.
Zobacz także:
4. Przedawkowanie grzybów halucynogennych
Przedawkowanie grzybów halucynogennych objawia się m.in stanami lękowymi. Osoba będąca pod wpływem odurzenia grzybami halucynogennymi powinna czuć obecność drugiej osoby i być uspokajana. Jeśli jednak objawy nie ustępują albo nasilają niezwłocznie trzeba udać się do lekarza. Zaleci on terapię przeciwlękową a w razie konieczności leczenie farmakologiczne.