Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Gulasz wieprzowy z romanesco

Avatar placeholder
14.03.2017 16:28
Gulasz wieprzowy z romanesco
Gulasz wieprzowy z romanesco

Danie dla lubiących nowości w swojej kuchni. Romanesco to warzywo mało popularne w Polsce. Kraj jego pochodzenia to słoneczne Włochy, dokładnie okolice wiecznego miasta Rzymu.

Składniki (4 porcje)

  • 600 g chudego wieprzowego mięsa gulaszowego,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 3 cebule,
  • 1 małe jabłko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • 8 łyżek śmietany 10% lub mleka skondensowanego o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 600 g romanesco (mogą to być też brokuły),
  • 8 łyżek ryżu.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Pokroić mięso w wąskie paseczki i podsmażyć na patelni z oliwą. Obrać cebulę, pokroić w plasterki. Wyciąć z jabłek małe kulki. Dodać cebulę i kulki z jabłek do mięsa i dusić razem na szklisto. Oprószyć mięso mąką i zalać bulionem. Przez kilka minut gotować na bardzo małym ogniu. Na koniec posolić, popieprzyć, wlać śmietanę i dobrze wymieszać. Oczyścić romanesco i ugotować na parze. Ugotować również ryż w dużej ilości wody osolonej. Podawać mięso z ryżem i warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie793,95
Białko38,22 g
Tłuszcz47,30 g
Cholesterol119,25 mg
Węglowodany68,71 g
Błonnik5,80 g
Witamina C130,26 mg
Witamina A306,70 µg

Komentarz

Gulasz z romanesco - zielonym, cudownego kształtu warzywem - to pokaźna porcja białka, witamin B1, B2, witaminy C, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, siarka i wapń. Taka odżywcza mieszanka wpłynie pozytywnie na układ nerwowy. Obniży stres, poprawi pamięć, podwyższy dobry nastrój. Chude mięso nie obciąży naczyń złym cholesterolem a porcja ryżu doda potrzebnej w ciągu dnia energii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze