Gulasz wieprzowy z romanesco
Danie dla lubiących nowości w swojej kuchni. Romanesco to warzywo mało popularne w Polsce. Kraj jego pochodzenia to słoneczne Włochy, dokładnie okolice wiecznego miasta Rzymu.
Składniki (4 porcje)
- 600 g chudego wieprzowego mięsa gulaszowego,
- 2 łyżeczki oleju,
- 3 cebule,
- 1 małe jabłko,
- 2 łyżki mąki,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- 8 łyżek śmietany 10% lub mleka skondensowanego o niskiej zawartości tłuszczu,
- 600 g romanesco (mogą to być też brokuły),
- 8 łyżek ryżu.
Sposób przygotowania
Pokroić mięso w wąskie paseczki i podsmażyć na patelni z oliwą. Obrać cebulę, pokroić w plasterki. Wyciąć z jabłek małe kulki. Dodać cebulę i kulki z jabłek do mięsa i dusić razem na szklisto. Oprószyć mięso mąką i zalać bulionem. Przez kilka minut gotować na bardzo małym ogniu. Na koniec posolić, popieprzyć, wlać śmietanę i dobrze wymieszać. Oczyścić romanesco i ugotować na parze. Ugotować również ryż w dużej ilości wody osolonej. Podawać mięso z ryżem i warzywami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 793,95 |
Białko | 38,22 g |
Tłuszcz | 47,30 g |
Cholesterol | 119,25 mg |
Węglowodany | 68,71 g |
Błonnik | 5,80 g |
Witamina C | 130,26 mg |
Witamina A | 306,70 µg |
Komentarz
Gulasz z romanesco - zielonym, cudownego kształtu warzywem - to pokaźna porcja białka, witamin B1, B2, witaminy C, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, siarka i wapń. Taka odżywcza mieszanka wpłynie pozytywnie na układ nerwowy. Obniży stres, poprawi pamięć, podwyższy dobry nastrój. Chude mięso nie obciąży naczyń złym cholesterolem a porcja ryżu doda potrzebnej w ciągu dnia energii.