Hamują rozwój raka i chronią serce. Wystarczy 7 dziennie

Drylowane, nadziewane, z pestką, czarne i zielone owoce drzewa oliwnego. Najcenniejszy skarb krajów położonych nad basenem Morza Śródziemnego nie tylko z uwagi na oliwę, którą się z nich wytwarza. Oliwki chronią przed rakiem, miażdżycą, cukrzycą i chorobami zapalnymi.

Oliwki wspierają pracę serca i chronią przed miażdżycąOliwki wspierają pracę serca i chronią przed miażdżycą
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Oliwki. Złoto krajów śródziemnomorskich

Oliwki w rzeczywistości są owocami. Produkuje się z nich oliwę, a małe owoce spożywa dopiero po przetworzeniu. Zerwane prosto z drzewka nie nadają się do jedzenia z uwagi na intensywną gorycz.

Zielone oliwki zbierane są, zanim dojrzeją, dlatego nawet mimo zalewy solankowej mają intensywny smak, za którym nie każdy przepada. Czarne, łagodniejsze swoją delikatność zawdzięczają zbiorom w grudniu, kiedy owoce są już dojrzałe.

Niezależnie od swojego koloru oliwki są cennym źródłem witaminy C oraz A i E, a także witamin z grupy B. Zawierają żelazo, miedź oraz fosfor, a przede wszystkim – nienasycone kwasy tłuszczowe. Badania wskazują, że aby odnieść korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia oliwek, trzeba każdego dnia spożywać 25 g, czyli zaledwie siedem oliwek.

Kiszone oliwki - właściwości zdrowotne

Siedem oliwek dziennie. Takich efektów się spodziewaj

Dietetyk Devon Peart w rozmowie z Health Cleveland Clinic przyznaje, że tłuszcze zawarte w oliwkach czy oliwie są nieodzowne dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Dodatkowo obecny w nich kwas oleinowy podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Ekspert podkreśla, że choć oliwa czy oliwki należą do produktów kalorycznych z uwagi na tłuszcz, to nie należy się tego obawiać.

- Wiele lat temu panowała moda na diety niskotłuszczowe - wyjaśnia. - Jednak lekarze odkryli, że kiedy ludzie zmniejszali spożycie tłuszczów, jedli więcej słodkich pokarmów. Jednocześnie zaobserwowaliśmy wzrost liczby osób z otyłością – podkreśla.

Pozytywny wpływ na lipidogram i serce oliwki zawdzięczają także obecności błonnika. Dodatkowo już mała garść oliwek może pozytywnie wpłynąć na stan jelit, usprawniając trawienie i przyspieszając przemianę materii.

Z kolei za sprawą witamin z grupy B i silnego przeciwutleniacza, witaminy E, jedzenie oliwek może zmniejszać ryzyko choroby Parkinsona i wspierać pracę mózgu. To lepsze niż suplementacja.

- Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy E może powodować poważne skutki uboczne. Lepiej jeść pokarmy bogate w witaminę E, takie jak oliwki – mówi.

Dodatkowo oliwki:

  • zmniejszają ryzyko cukrzycy – badanie porównujące wpływ na zdrowie kwasu oleinowego oraz palmitynowego obecnego m.in. w maśle ujawniło, że oleinowy wpływa pozytywnie na regulowanie poziomu glukozy we krwi, podczas gdy palmitynowy powiązany jest z wyższym ryzykiem oporności tkanek na insulinę,
  • zawierają hydroksytyrozol i kwas oleanolowy, które obniżają stany zapalne organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • zawierają oleokantal, który może zabijać komórki nowotworowe, m.in. raka piersi,
  • wykazują działanie przeciwalergiczne,
  • zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka