- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Herbata rooibos ma niezwykłe właściwości. Pij, nie żałuj sobie
Pięknie pachnąca herbata z czerwonokrzewu ma naturalnie słodki smak i kwiatowy aromat.
Wciąż jest mniej popularna niż czarna i zielona herbata, ale ma wiele dobroczynnych właściwości i powinniśmy częściej po nią sięgać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: 5 najlepszych herbat na utratę wagi
Brak kofeiny
Herbata rooibos nie zawiera kofeiny, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób, które nie mogą pić kawy lub innych herbat.
Rooibos ma również niską zawartość tanin, które - choć ogólnie uważane są za korzystne dla zdrowia - przez niektórych mogą być nietolerowane.
Przeczytaj także: 5 oznak przedawkowania kofeiny
Antyoksydanty i polifenole
Polifenole są związkami znanymi z aktywności przeciwutleniającej w organizmie.
Rooibos zawiera do 50 proc. więcej przeciwutleniaczy i polifenoli niż zielona herbata.
Co ważne, jest bogata w dwa unikalne polifenole, w tym jeden, który występuje wyłącznie w tej herbacie – aspalatin. Drugi to bardzo silny przeciwutleniacz: enzym SOD.
Południowoafrykańskie Stowarzyszenie Walki z Rakiem uznało herbatę rooibos za najlepsze źródło związków o właściwościach przeciwnowotworowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kwercetyna
Rooibos jest również świetnym źródłem flawonoidów, takich jak luteolina i kwercetyna.
W jednym kubku naparu znajduje się około 1,5 mg tych związków.
Uważa się, że flawonoidy mają właściwości zapobiegające rozwojowi niektórych rodzajów raka, a poza tym powodują niszczenie komórek nowotworowych.
Czytaj także: Ta herbata to prawdziwy eliksir młodości
Wchłanianie żelaza
Picie herbaty rooibos często zaleca się kobietom w ciąży, zwłaszcza tym, które cierpią na anemię.
Rooibos wspomaga absorpcję żelaza i innych składników odżywczych.
Plusem jest również to, że nie zawiera kofeiny - kobiety w ciąży powinny ograniczać ilość tej substancji w swojej diecie.
Czytaj także: Naturalne metody na walkę z anemią
Brak kwasu szczawiowego
Kwas szczawiowy jest naturalnie występującym związkiem w herbacie, czekoladzie i niektórych owocach oraz warzywach.
Gdy organizm jest zdrowy, jest on naturalnie wydalany z moczem. W niektórych przypadkach może wiązać się z minerałami występującymi w organizmie, tworząc szczawiany (rodzaj kryształów soli).
Tak powstałe szczawiany mogą gromadzić się i przyczyniać do tworzenia kamieni nerkowych, kamieni pęcherza moczowego i innych problemów.
Osoby, które zmagają się z takimi dolegliwościami, muszą unikać tradycyjnych herbat. Rooibos stanowi dla nich bezpieczną alternatywę, ponieważ nie zawiera kłopotliwego związku.
Jak parzyć herbatę rooibos?
Napar ma przyjemny, lekko słodki smak i piękny bursztynowy kolor.
Jak parzyć ten rodzaj herbaty? W przeciwieństwie do zielonej herbaty, rooibos zalewa się wrzątkiem. Napar należy zostawić na około 5 minut, aby liście się zaparzyły.
Im dłużej parzymy, tym bardziej intensywny smak napoju. Herbatę rooibos można dosłodzić do smaku.
Wyśmienicie smakuje również na zimno, podawana w upalny dzień z kostkami lodu.