Herbatka Pawlikowskiej. Wzmacnia odporność i poprawia trawienie
Znana podróżniczka podzieliła się w ostatnim czasie przepisem na wyjątkową herbatę. Aromatyczne, owocowe akcenty mogą okazać się perfekcyjnym połączeniem w walce z chłodnymi, jesiennymi wieczorami. Chociaż napar był przez nią wspominany już w jednej z książek z 2014 roku, teraz Beata Pawlikowska postanowiła poświęcić tematowi więcej czasu i podzielić się przepisem ze swoimi fanami.
1. Znana podróżniczka poleca
Zakochana w Ameryce Południowej Polka jest autorką wielu książek i uczestniczką programów telewizyjnych. Chętnie dzieli się też przepisami kuchni latynoamerykańskiej, gdyż, jak sama podkreśla, uwielbia gotować. Jednym z takich przepisów jest owocowo-ziołowa herbata prosto z Kolumbii.
''Aromatica'', bo tak nazywa się napar, który poleca Pawlikowska, to kolumbijski specjał sprzedawany nawet na ulicach. Składa się on z lokalnych owoców zalanych wrzątkiem. Podróżniczka poleca jednak spolszczoną wersję kultowego napoju, który uczyni walkę z coraz chłodniejszymi wieczorami bardziej wyrównaną.
2. Polska wersja aromatycznej herbaty
Jako że w Kolumbii dostępność lokalnych owoców wygląda inaczej niż w Polsce, rozpoznawalna autorka zaleca swój własny, bardziej środkowoeuropejski wariant napoju. Będą do tego potrzebne jabłka i pomarańcze, które są źródłem witaminy C, tak bardzo potrzebnej w okresie jesiennych przeziębień.
Można wykorzystać miętę i bazylię - dodadzą wyjątkowego aromatu trunkowi, a ponadto sprawią, że taka herbata będzie działała korzystnie na trawienie. Mile widziany będzie też miód i rozgrzewający imbir. Goździki i cynamon także nadadzą naparowi mocy w przeciwdziałaniu przeziębieniom.
Wystarczy powyższe składniki zalać wodą i gotować przez kilka minut. Napój najlepiej pić, gdy jest jeszcze ciepły
Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl