Ile węglowodanów powinniśmy spożywać?
Zdecydowałeś się na dietę? Na pewno zacząłeś od ograniczenia, a nawet całkowitego zrezygnowania z węglowodanów prostych. Zdaniem naukowców, to błąd. Nawet podczas odchudzania należy je spożywać. Sekretem jest ich ilość w codziennych posiłkach.
1. Węglowodany są złe?
Większość diet odchudzających opiera się na niskiej zawartości węglowodanów. W teorii jest to dobry pomysł. Ich ograniczenie przyczynia się bowiem do spalania zapasów tłuszczów.
Zdaniem naukowców z University of Exeter Medical School przejście na dietę niskowęglowodanową skutkuje szybką utratą kilogramów. Ale nie zawsze. By proces odchudzania był efektywny, ilość węglowodanów musi być odpowiednia dla naszego wzrostu i obecnej wagi. W przeciwnym razie możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku.
2. Ile potrzebujemy?
Według Jima White'a, certyfikowanego dietetyka ze Stanów Zjednoczonych, ilość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia jest bardzo ważna dla każdego z nas. I naprawdę przyczynia się do utraty wagi.
Tego samego zdania jest Polski Instytut Żywności i Żywienia. Zgodnie z jego zaleceniami, kobiety ważące ok. 55 kg powinny przyjmować ok. 275g węglowodanów dziennie. Mężczyźni o masie ok. 70 kg więcej – 350g na dobę.
Przeczytaj też:
Pomyliła aloes z toksyczną agawą. Wszystko rejestrowała kamera
Według wytycznych dietetycznych, powinny one stanowić nie mniej niż 55 proc. dziennego spożycia kalorii. Jesteś na diecie 2000 kcal? Spożywasz ok. 225g węglowodanów na dobę. Zgodnie z powyższymi zaleceniami – to za mało.
Dietetycy apelują, że zbyt wiele osób decyduje się na dietę bez węglowodanów, białka i tłuszczów. W efekcie ich metabolizm zostaje spowolniony, a energia spada. Rezultatem jest pogorszenie się stanu zdrowia.
Węglowodany są potrzebne naszemu organizmowi. Znajdziemy je w makaronie, płatkach kukurydzianych, ryżu, ziemniakach, fasoli i owocach.