Iluzja Dolboeuf'a - na czym polega?
Rozmiar talerza wpływa na to, ile jesteśmy w stanie zjeść. Badania wykazują, że mamy tendencję do nakładania sobie mniejszych porcji na małe talerze i większych na duże. Co jeszcze warunkuje nasze zachowanie związane z odżywianiem? Kolor naczynia, na którym jemy posiłek.
1. Iluzja Dolboeuf'a - co to takiego?
Wielkość naczynia decyduje o tym, jaką porcję dania sobie nałożymy, a tym samym, ile zjemy.
Zjawisko to przedstawił Joseph Delboeuf, który odkrył, że to samo ciemne koło umieszczone w jasnych kołach o różnej wielkości, odbierane jest w inny sposób. Chodzi o kontrast - złudzenie optyczne, które polega na ocenianiu wielkości przedmiotu/posiłku poprzez porównanie go z otoczeniem.
Badania opublikowane w „Journal of Consumer Research” dowodzą, że iluzja Dolboeuf'a może być idealnym sposobem zmniejszenia wielkości spożywanych porcji. W eksperymencie przeprowadzonym na 200 osobach w wieku 18-39 lat, uczestnikom rozdano naczynia różnej wielkości. Osoby, które otrzymały większe talerze, nakładały na nie znacznie okazalsze porcje jedzenia, a tym samy zjadali więcej niż niż ci, którzy otrzymali mniejsze naczynia.
Obecnie zjawisko to wykorzystuje się u osób z nadwagą przy wprowadzeniu w ich życie diet redukcyjnych. Ponadto, stosuje się je także w leczeniu osób cierpiących na zaburzenia odżywiania, jak bulimia czy anoreksja.
Inny badacz, Brian Wansink sugeruje, że ilość zjadanego w kinie popcornu nie zależy od nas, a od wielkości pudełka, w którym prażona kukurydza się znajduje. Naukowiec przeprowadził eksperyment oczywiście na widzach w kinie. Rozdano im darmowe pudełko popcornu. Część z nich otrzymała większe opakowania, a pozostali mniejsze. Wszyscy też dostali napój.
Okazało się, że widzowie, którzy jedli produkt z dużych pudełek spożyli 53 proc. popcornu więcej niż ci, którzy konsumowali go z opakowań mniejszych.
2. Kolor także ma znaczenie na porcje posiłku
Wykazano także, że talerz, z którego korzystamy podczas posiłku, powinien być skontrastowany kolorystycznie z produktami, które się na nim znajdują. Jeśli bowiem zwiększymy ten kontrast, to nałożymy sobie o 20 proc. mniej jedzenia, niż jakbyśmy używali naczyń w kolorze zbliżonym do barwy dania.
Zaleca się więc jedzenia potraw różnorodnych kolorystycznie. Skoro jemy oczami, to połączmy buraczki z ziemniakami, sałatą czy ogórkiem, a wtedy zjemy mniej. Porcja będzie wydawać się nam większa z uwagi na widoczny kontrast.
Opisane zjawisko iluzji wykorzystywane jest przez producentów w reklamach produktów spożywczych, restauracjach i barach. Specjaliści do spraw marketingu doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak wielkość i kolor wpływa na psychikę człowieka. Dlatego też przed nałożeniem posiłku miejmy na uwadze opisane badania. Pamiętajmy, że to co widzimy, wpływa na to ile zjemy.
Chcesz schudnąć? Używaj małych talerzy i dbaj o to, by kolor talerza był skontrastowany z daniem. Co jeszcze możesz zrobić? Zwróć uwagę, aby pomiędzy naczyniem a jego otoczeniem, czyli np. stołem, na którym jesz również był zauważalny kontrast.