Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Indyk z kapustą ananasową

Avatar placeholder
14.03.2017 16:33
Indyk z kapustą ananasową
Indyk z kapustą ananasową

Danie pełne wartościowego białka, witaminy C, B1, B3, oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. Taka kompozycja produktów to gwarancja optymalnej kondycji fizycznej oraz redukcji wagi ciała.

Składniki

  • mały kawałeczek piersi z indyka,
  • kilka listków kapustki włoskiej,
  • kawałeczek ananasa,
  • sezam (wyprażony na suchej patelni, na złoto),
  • łyżeczka sosu ostrygowego,
  • garstka żurawiny,
  • 5 łyżeczek białego wina,
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Indyka pokroić w cieniutkie plasterki i rozbić tak, aby można go było później swobodnie zwijać. Kapustę i ananasa pokroić w cieniutkie paseczki, marynować kilka minut w sosie ostrygowym z dodatkiem sezamu. Następnie z farszu formować rulonik, położyć na mięsku i ścisło zwinąć. Piec lub obsmażyć, obtaczając wcześniej w mączce ziemniaczanej.

Sos: zmiksować bądź rozgnieść świeżą żurawinę, a następnie wlać ją do rondelka i dodać miód oraz wino. Delikatnie odparować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie250,6 kcal
Białka34,87 g
Tłuszcze5,94 g
Cholesterol73,5 mg
Węglowodany18,55 g
Błonnik4,59 g
Witamina C85,76 mg
Witamina A25,9 µg

Komentarz

Potrawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko chorób serca, zakrzepów i zatorów krwi. Kapusta, żurawina i ananas w jednym posiłku to istna bomba witaminy C i błonnika. Z tego względu potrawę polecamy szczególnie osobom podatnym na przeziębienia oraz profilaktycznie wszystkim w okresie jesienno zimowym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze