Indyk z kapustą ananasową
Danie pełne wartościowego białka, witaminy C, B1, B3, oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. Taka kompozycja produktów to gwarancja optymalnej kondycji fizycznej oraz redukcji wagi ciała.
Składniki
- mały kawałeczek piersi z indyka,
- kilka listków kapustki włoskiej,
- kawałeczek ananasa,
- sezam (wyprażony na suchej patelni, na złoto),
- łyżeczka sosu ostrygowego,
- garstka żurawiny,
- 5 łyżeczek białego wina,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania
Indyka pokroić w cieniutkie plasterki i rozbić tak, aby można go było później swobodnie zwijać. Kapustę i ananasa pokroić w cieniutkie paseczki, marynować kilka minut w sosie ostrygowym z dodatkiem sezamu. Następnie z farszu formować rulonik, położyć na mięsku i ścisło zwinąć. Piec lub obsmażyć, obtaczając wcześniej w mączce ziemniaczanej.
Sos: zmiksować bądź rozgnieść świeżą żurawinę, a następnie wlać ją do rondelka i dodać miód oraz wino. Delikatnie odparować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 250,6 kcal |
Białka | 34,87 g |
Tłuszcze | 5,94 g |
Cholesterol | 73,5 mg |
Węglowodany | 18,55 g |
Błonnik | 4,59 g |
Witamina C | 85,76 mg |
Witamina A | 25,9 µg |
Komentarz
Potrawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko chorób serca, zakrzepów i zatorów krwi. Kapusta, żurawina i ananas w jednym posiłku to istna bomba witaminy C i błonnika. Z tego względu potrawę polecamy szczególnie osobom podatnym na przeziębienia oraz profilaktycznie wszystkim w okresie jesienno zimowym.