Indyk z kapustą ananasową
Danie pełne wartościowego białka, witaminy C, B1, B3, oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. Taka kompozycja produktów to gwarancja optymalnej kondycji fizycznej oraz redukcji wagi ciała.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Składniki
- mały kawałeczek piersi z indyka,
- kilka listków kapustki włoskiej,
- kawałeczek ananasa,
- sezam (wyprażony na suchej patelni, na złoto),
- łyżeczka sosu ostrygowego,
- garstka żurawiny,
- 5 łyżeczek białego wina,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania
Indyka pokroić w cieniutkie plasterki i rozbić tak, aby można go było później swobodnie zwijać. Kapustę i ananasa pokroić w cieniutkie paseczki, marynować kilka minut w sosie ostrygowym z dodatkiem sezamu. Następnie z farszu formować rulonik, położyć na mięsku i ścisło zwinąć. Piec lub obsmażyć, obtaczając wcześniej w mączce ziemniaczanej.
Sos: zmiksować bądź rozgnieść świeżą żurawinę, a następnie wlać ją do rondelka i dodać miód oraz wino. Delikatnie odparować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 250,6 kcal |
Białka | 34,87 g |
Tłuszcze | 5,94 g |
Cholesterol | 73,5 mg |
Węglowodany | 18,55 g |
Błonnik | 4,59 g |
Witamina C | 85,76 mg |
Witamina A | 25,9 µg |
Komentarz
Potrawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko chorób serca, zakrzepów i zatorów krwi. Kapusta, żurawina i ananas w jednym posiłku to istna bomba witaminy C i błonnika. Z tego względu potrawę polecamy szczególnie osobom podatnym na przeziębienia oraz profilaktycznie wszystkim w okresie jesienno zimowym.