Jabłka z cynamonem
Porcja takiego deseru dostarcza tylko 105 kcal pomimo dodatku masła. Jabłko to oczywiście bomba witamin - C, A, B1, B2, PP i B3 i minerałów - potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, krzemu i żelaza. Nic dziwnego, że jak głosi angielskie przysłowie „ już jedno jabłko dziennie zapobiega chorobom”. Tak przygotowane jabłko może zjeść każdy – od niemowlęcia do osoby starszej. Nie bez znaczenia jest dodatek cynamonu.
Składniki
Sposób wykonania
Rozpuścić masło na patelni. Dorzucić jabłka i posypać je cynamonem. Pozostawić na ogniu, aż jabłka staną się miękkie. Można podawać jako deser lub dodatek do innych dań.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 105 kcal |
Białka | 0,64 g |
Tłuszcze | 4,73 g |
Cholesterol | 12,40 mg |
Węglowodany | 18,19 g |
Błonnik | 3,00 g |
Witamina C | 13,80 mg |
Witamina A | 46,70 µg |
Komentarz
Cynamon nie tylko przywołuje smak dzieciństwa, ale ma również liczne właściwości lecznicze np. działa przeciwgrzybiczo, obniża poziom glukozy i złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz zapobiega nowotworom. Korzystnie wpływa także na zdrowie jamy ustnej, ponieważ hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę.