Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Jabłka z cynamonem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 14.03.2017 16:34
Jabłka z cynamonem
Jabłka z cynamonem

Porcja takiego deseru dostarcza tylko 105 kcal pomimo dodatku masła. Jabłko to oczywiście bomba witamin - C, A, B1, B2, PP i B3 i minerałów - potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, krzemu i żelaza. Nic dziwnego, że jak głosi angielskie przysłowie „ już jedno jabłko dziennie zapobiega chorobom”. Tak przygotowane jabłko może zjeść każdy – od niemowlęcia do osoby starszej. Nie bez znaczenia jest dodatek cynamonu.

Składniki

  • 1 łyżka masła,
  • 4 wydrążone i pokrojone jabłka (500 g),
  • szczypta cynamonu.

Sposób wykonania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Rozpuścić masło na patelni. Dorzucić jabłka i posypać je cynamonem. Pozostawić na ogniu, aż jabłka staną się miękkie. Można podawać jako deser lub dodatek do innych dań.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie105 kcal
Białka0,64 g
Tłuszcze4,73 g
Cholesterol12,40 mg
Węglowodany18,19 g
Błonnik3,00 g
Witamina C13,80 mg
Witamina A46,70 µg

Komentarz

Cynamon nie tylko przywołuje smak dzieciństwa, ale ma również liczne właściwości lecznicze np. działa przeciwgrzybiczo, obniża poziom glukozy i złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz zapobiega nowotworom. Korzystnie wpływa także na zdrowie jamy ustnej, ponieważ hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze