Lepiej ogranicz. Fatalnie wpływa na skórę, serce, tętnice

Żółty ser cieszy się popularnością jako ulubiony dodatek wielu osób do kanapek. Jest łatwo dostępny, smaczny i idealnie nadaje się do wielu potraw, takich jak zapiekanki, makarony, sosy czy farsz. Pomimo wielu cennych składników odżywczych w składzie, spożywanie sera w nadmiarze może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlaczego nie należy go jeść codziennie?

Jedzenie żółtego sera każdego dnia. Jakie są potencjalne zagrożenia dla zdrowia?Jedzenie żółtego sera każdego dnia. Jakie są potencjalne zagrożenia dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Ser żółty a zdrowie

Ser żółty jest bogatym źródłem składników odżywczych korzystnie wpływających na organizm. Zawiera znaczące ilości witaminy D i A, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Ponadto ser żółty dostarcza wapń, który wspomaga działanie układu nerwowego oraz jest ważnym budulcem dla kości i zębów. W 100 gramach sera znajduje się 25 gramów białka, 28 gramów tłuszczu i 360 kalorii.

Ser żółty a ryzyko chorób

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów ser żółty może przyczynić się do zwiększenia masy ciała oraz negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, zawału mięśnia sercowego oraz miażdżycy.

Wysoki poziom cholesterolu może być skutkiem spożywania nie tylko żółtego sera, ale także innych produktów bogatych w tłuszcze. Warto więc kontrolować dietę i ograniczyć spożycie tego typu produktów.

Ser zawiera laktozę, która może powodować bóle brzucha, wzdęcia oraz inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W żółtym serze znajduje się również tyramina, która może być przyczyną bólu głowy, migreny, nudności i biegunki u niektórych osób.

Ser żółty spożywany w nadmiarze może zakłócać naturalną gospodarkę hormonalną organizmu, odpowiadać za trądzik, problemy z cyklem miesiączkowym oraz nasilenie stanów zapalnych skóry.

Duża ilość sodu w żółtym serze może być problematyczna dla osób z nadciśnieniem tętniczym, a nawet sprzyjać rozwojowi tej choroby u osób zdrowych.

Jak często jeść żółty ser?

Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia żółtego sera do maksymalnie trzech razy w tygodniu, zachowując jednocześnie umiarkowane porcje - około 40 g na dzień. Warto zauważyć, że produkty bogate w białko powinny być częścią codziennej diety, alternatywne źródła tego składnika obejmują jaja, nasiona roślin strączkowych, pestki oraz mięso.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka