Jagoda kamczacka - charakterystyka, odmiany, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Jagoda kamczacka w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularna. Jest to krzew jagodowy, którego właściwości od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Japonii oraz Chin.
1. Jagoda kamczacka - charakterystyka
Jagoda kamczacka to roślina długowieczna, która jest bardzo łatwa w uprawie. Pierwsze pąki kwiatowe zaczynają pojawiać się już na początku marca, a owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich roślin owocowych, nawet przed truskawkami. Jagoda kamczacka posiada kremowożółte kwiaty, które rozwijają się w kwietniu. Kwiaty są miododajne i delikatnie pachnące.
Aby zapylić krzew, potrzebna jest obecność innej odmiany, dlatego poleca się sadzenie obok siebie dwóch odmian kwitnących w tym samym czasie. Owoce jagody kamczackiej są fioletowo-granatowe, lekko podłużne. Jagoda kamczacka owocuje już drugi rok po posiadzeniu. Jej owoce są soczyste i kwaśno-słodkie. Dojrzewają nierównomiernie, dlatego należy często je zbierać, w miarę jak dojrzewają. Jagoda kamczacka to krzew mrozoodporny. Wytrzymuje nawet temperatury do -45 stopni.
2. Jagoda kamczacka - odmiany
Odmiany jagody kamczackiej są różnorodne. Wyróżnia się ich siedem:
- jagoda kamczacka Czelabinka,
- jagoda kamczacka Wojtek,
- jagoda kamczacka Rebeka,
- jagoda kamczacka Iga,
- jagoda kamczacka Siniglaska,
- jagoda kamczacka Tundra
- jagoda kamczacka Wołosznicka.
Czysty gatunek jagody kamczackiej nie jest uprawiany. Wszystkie odmiany krzewu są mrozoodporne.
3. Jagoda kamczacka - właściwości lecznicze
Jagoda kamczacka zawiera silne przeciwutleniacze, dlatego może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed nowotworami i chorobami układu krążenia.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie po kilkutygodniowych badaniach doszli do wnisoku, że jagoda kamczacka łagodzi zaburzenia metabolizmu, które spowodowane są niewłaściwą dietą, zwiększającą ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Kolejne dobroczynne właściwości jagody kamczckiej to ochrona przed promieniowaniem słonecznym oraz promieniowaniem radioaktywnym.
Zobacz także:
Działanie radioochronne jagody kamczackiej opiera się prawdopodobnie na eliminacji wolnych rodników z organizmu.
Jagoda kamczacka posiada także właściwości antybakteryjne. Po przeprowadzonych badaniach przesiewowych wykazano jej aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec takich bakterii jak Escherichia coli kałowy, maczugowiec błonicy, laseczka sienna, Campylobacter, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.
4. Jagoda kamczacka - zastosowanie w kuchni
Słodko-kwaśny smak jagód kamczackich sprawia, że owoce idealnie nadają się do spożywania zarówno na surowo, jak i w postaci przetworów. Jagody kamczackie można także suszyć oraz mrozić. W przemyśle spożywczym jagoda kamczacka wykorzystywana jest do robienia przetworów, dżemów, a nawet wina, słodyczy i jogurtów. Produkcja przemysłowa jest jednak mocno ograniczona ze względu na wysoki koszt pozyskiwania owoców jagody kamczackiej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl