Jajka na Wielkanoc. Zdradzamy, które są najzdrowsze

Choć jaja kurze są najpopularniejsze w Polsce, nie są one jedyną opcją. Istnieje wiele różnych rodzajów jaj dostępnych na rynku, które ze względu na wartości odżywcze, powinny znaleźć miejsce w naszej diecie. Jakie jaja powinniśmy jeść i dlaczego?

Jakie jaja powinniśmy jeść i dlaczego?Jakie jaja powinniśmy jeść i dlaczego?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Jaja kurze

Jaja kurze są najczęściej spożywane przez większość ludzi na całym świecie. Stanowią źródło wielu cennych substancji odżywczych, które znajdują się zarówno w białku, jak i żółtku. Zawierają m.in. wapń i cynk.

Najlepiej wybierać jaja kurze oznaczone numerem 1 (wolny wybieg), 0 (chów ekologiczny) lub jaja od kur zielononóżek, ponieważ cechuje je niższa zawartość cholesterolu.

Jaja przepiórcze

Jajka przepiórcze są cenione zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne. Są pełne cennych składników, takich jak żelazo, białko, wapń, magnez, fosfor, potas i cynk. Zawierają jednocześnie wiele witamin (D, A i E) oraz kwasów tłuszczowych. W składzie obecna jest też cholina i lizozym.

Jaja kacze

Jaja kacze są świetną alternatywą dla jaj kurzych. Są bogatym źródłem witaminy A i D, kwasów tłuszczowych, choliny, kwasu foliowego i żelaza. Jednak to, co wyróżnia jaja kacze, to wysoka zawartość witaminy B12. Pełni ona kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek, utrzymaniu zdrowia układu nerwowego oraz w przemianie materii.

Fakt, że jedno jajo kacze może pokryć ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 sprawia, że są one niezwykle wartościowym składnikiem diety.

Jaja gołębie

Jaja gołębie są smaczne i pełne wartości odżywczych. Zawierają witaminy, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Witamina A wspiera kondycję oczu, witamina D pomaga w utrzymaniu mocnych kości, witaminy z grupy B są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a witamina E działa jako silny przeciwutleniacz, pomagając w ochronie komórek przed uszkodzeniem.

Dodatkowo kwasy tłuszczowe są korzystne dla serca i ogólnego stanu zdrowia. Jaja gołębie są większe niż jajka przepiórcze, ich wyjątkowy smak i wartości odżywcze sprawiają, że są popularne w kuchni azjatyckiej oraz francuskiej.

Jaja gęsie

Jaja gęsie mają bogatszy smak niż jaja kurze, zawierają więcej białka, lecz także więcej cholesterolu. Ponadto dostarczają organizmowi wielu wartościowych witamin (A, D, E, K, B). Dodatkowo są bogatym źródłem minerałów, w ich składzie obecne jest żelazo istotne dla transportu tlenu we krwi oraz dla ogólnego stanu zdrowia organizmu.

Wapń wspiera zdrowie kości i zębów, fosfor jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania komórek, a potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi oraz funkcjonowaniu mięśni i nerwów. Jaja gęsie mogą być nieco bardziej kaloryczne i zawierać więcej cholesterolu, ale warto uwzględnić je w diecie ze względu na bogate wartości odżywcze i niepowtarzalny smak.

Jaja indycze

Jaja indycze są rzadko dostępne i niezbyt popularne. Charakteryzują się większym rozmiarem niż jaja kurze i delikatnym, kremowym smakiem, który jest doceniany przez smakoszy na całym świecie. Ponadto warto zauważyć, że jaja indycze są nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze.

Zawierają witaminy z grupy B, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza metabolizmu i układu nerwowego. Dodatkowo witamina A wspiera prawidłowe widzenie, witamina E działa jako silny przeciwutleniacz, a witamina D jest niezbędna dla wchłaniania wapnia.

Jaja bażantów

Jajka bażantów są niezwykle wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają witaminy z grupy B, które są kluczowe dla zdrowia układu nerwowego i metabolizmu, a także witaminy A, D, E i K, które wspierają kondycję skóry, kości, wzroku.

Są one również źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego dla budowy i regeneracji tkanek. Dodatkowo zawierają wapń, który wzmacnia kości, żelazo, magnez oraz fosfor istotny dla zdrowia kości i zębów.

Jaja perlicze

Jaja perliczki mimo swojej niewielkiej wielkości są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jedną z ich najbardziej charakterystycznych cech jest czterokrotnie większa zawartość karotenu w porównaniu z jajami kurzymi. Substancja ta jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, skóry oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dodatkowo jaja perliczki są bogate w sód, potas, cynk i żelazo, co czyni je niezwykle cennym źródłem składników odżywczych.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka